Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Christian McBride Big Band – For Jimmy, Wes and Oliver

CD-RECENSIE 

Christian McBride Big Band – For Jimmy, Wes and Oliver
bezetting: Frank Greene, Freddie Hendrix, Brandon Lee, Nabate Isles, Anthony Hervey trompet; Michael Dease, Steve Davis, James Burton, Douglas Purviance trombone; Steve Wilson, Todd Bashore, Ron Blake, Dan Pratt, Carl Maraghi rieten; Mark Whitfield gitaar; Joey DeFrancesco Hammondorgel; Christian McBride contrabas; Quincy Phillips drums
opgenomen: 2019, Sound On Sound Studio’s, Montclair, New Jersey
uitgebracht: september 2020
label: Mack Avenue
aantal stukken: 10
tijdsduur: 71’54
website: christianmcbride.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


Christian McBride (1972) is de meest gevraagde jazzbassist van de afgelopen decennia. Niet alleen is hij een fantastische begeleider, maar ook maakt hij de laatste jaren furore als inspirerend orkestleider. Bij McBride hoor je de jazztraditie terug zonder hij ook maar een moment tweedehands of oubollig klinkt. Als geen ander laat hij het rijke verleden van dit genre herleven in diverse aanstekelijke producties. Zijn nieuwste album is gewijd aan de muziek van Jimmy Smith, Wes Montgomery en Oliver Nelson. Musici die voor Verve de klassiekers ‘The Dynamic Duo’ (1966) en ‘Further Adventures of Jimmy and Wes’ (1968) in bigband setting opnamen.

Fris
De rol van organist Jimmy Smith wordt vervuld door Joey DeFrancesco en gitarist Mark Whitfield bewijst dat hij net zo hard kan grooven als Wes Montgomery. De oorspronkelijke arrangementen van Oliver Nelson worden in grote lijnen gevolgd en het orkest vormt een afspiegeling van de grootste talenten uit de scene van New York en omstreken. McBride slaagt erin de muziek fris van de lever te laten klinken en alle klassiekers worden met passie uitgevoerd. Wat te denken van het bekende ‘Night Train’, de swingende ‘Road Song’, het opwindende ‘Up Jumped Spring’, de traditional ‘Down By The Riverside’ en de spirituele ballad ‘I Want To Talk About You’. Ogenschijnlijk moeiteloos bewijst McBride met zijn orkest dat deze muziek ook na meer dan een halve eeuw niets aan kracht heeft ingeboet.

Stevig
Opvallend is het stevige slagwerk van drummer Quincy Phillips, die het orkest aanvuurt of zijn leven ervan afhangt. Hetzelfde geldt voor de ronkende Hammond van DeFrancesco en het warmbloedige gitaargeluid van Whitfield, die in ‘The Very Thought Of You’ uitgebreid voor het voetlicht komt. Uiteraard vormt de voortdurend voelbare hartslag van McBride’s contrabas de basis van deze succesvolle productie. Afsluiter vormt de jam session achtige ‘Pie Blues’, een titel gebaseerd op het favoriete eten van de musici gedurende de opnames. Nog eenmaal mogen de musici alles uit de kast halen, zonder het keurslijf van een arrangement. Het komt niet vaak voor dat een meer dan zeventig minuten durende cd zo van begin tot einde blijft boeien!

Gouden
De 17-koppige Christian McBride Big Band mag gerekend worden tot de beste jazzorkesten van nu. Na ‘The Good Feeling’ (2011), hun debuut voor het Mack Avenue label, en ‘Bringin’ It’ (2017) slagen de musici er met hun derde album definitief in de aandacht naar zich toe te trekken met een remake van een hoogtepunt uit de tijd van de klassieke jazz. 
Luister naar Pie Blues via Spotify (inloggen noodzakelijk)

Don Is


© Jazzenzo 2010