Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joe Haider Sextet – As Time Goes By

CD-RECENSIE

Joe Haider Sextet – As Time Goes By
bezetting: Joe Haider piano; Bert Joris trompet, bugel; Heinz von Hermann tenorsaxofoon, fluit; Johannes Herrlich trombone; Raffaele Bossard contrabas; Dominic Egli slagwerk
opgenomen: 3, 4 februari 2020
uitgebracht: augustus 2020
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 64:27
website: jhmpublishing.chchallengerecords.com
door: David Cohen


De uit Duitsland afkomstige en sinds jaar en dag in Zwitserland gevestigde Joe Haider (1936) heeft als componist, arrangeur en pianist een lange en glanzende staat van dienst. Op de weemoedig getitelde cd ‘As Time Goes By’ heeft de vierentachtigjarige Haider als bandleider zowel door de bezetting van zijn sextet als door de keuze van de stukken verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden.

Het koper wordt vertegenwoordigd door de bekende Duitse trombonist Johannes Herrlich en de gerenommeerde Belgische trompettist en bugelist Bert Joris. Voor de verdere inkleuring van de harmonieën op deze plaat, die een genot is voor wie graag naar blazers luistert, zorgde naast Joe Haider zelf de Oostenrijkse oudgediende Heinz von Hermann, bekend van werk met onder meer de SFB Big Band, Bert Kaempfert en Peter Herbolzheimer. De ritmesectie tenslotte wordt gevormd door de jonge Zwitsers, contrabassist Raffaele Bossard en slagwerker Dominic Egli, die de stukken voorzagen van de nodige pit en stuwing.

De keuze van de stukken is even gevarieerd: Bert Joris droeg de trefzekere opener ‘Magic Box’ en het rustig swingende ‘Benoit’ bij, Johannes Herrlich het snelle, Afro-Amerikaans getinte nummer ‘Hot Summer in Vienna’, Heinz von Hermann het rechttoe rechtaan bluesy groovende stuk ‘A Blow for Joe’, en Joe Haider zelf tekende voor de wat tamme ballade ‘Only For You’ en de avontuurlijke afsluiter ‘District West’, met een fraaie slagwerksolo van Dominic Egli. Verder wordt het album afgerond door twee klassiekers, Andy Scherrers fraai door Haider gearrangeerde ballade ‘But So Far’ en het onsterfelijke ‘As Time Goes By’, met een glanzende hoofdrol voor Bert Joris.

Verleden en toekomst komen zowel in de keuze van de stukken als in de bezetting bijeen tot een prachtig heden, dat Haider zelf omschrijft als zijn ‘musikalische Endphase’. Het album ‘As Time Goes By’ vormt van deze muzikale slotfase alvast een prachtige bekroning. Aangezien de in januari 2020 begonnen tournee moest worden onderbroken vanwege Covid-19, is het zeer te hopen dat het sextet nog een aantal jaren te bewonderen blijft en onverminderd sterk de bühne zal betreden wanneer de podia weer de grote bezoekersaantallen zullen kunnen verwelkomen die de muziek van dit zestal verdient.Beluisteren via Spotify (inloggen noodzakelijk)
Joe Haider Sextet live op het AMR Jazz Fesival in Genève, 1 februari 2020
Magic Box, Only For You, As Time Goes By, Hot Summer In Vienna.


© Jazzenzo 2010