Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Simin Tander - Unfading

CD-RECENSIE 

Simin Tander - Unfading
bezetting: Simin Tander zang; Jasser Haj Youssef viola d’amore; Björn Meyer basgitaar en effecten; Samuel Rohrer drums
opgenomen: december 2019, Ocean Sound Recordings, Noorwegen
uitgebracht: 9 oktober 2020
label: Jazzhaus Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 54’59
website: simintander.comjazzhausrecords.com
door: Erno ElsingaSinds haar albumdebuut in 2011 is de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander niet meer weg te denken van de Europese jazzpodia. Vanuit haar oosterse achtergrond voegt ze nieuwe klankwerelden toe en haar muziek is immer voorzien van een visie. De onuitputtelijke mogelijkheden van haar stem zorgen voor de laatste restjes overtuiging.

In 2016 verscheen Tanders laatste album ‘What Was Said’, opgenomen voor ECM met het Noorse superduo Tord Gustavsen en Jarle Vespestad. Uitgangspunt vormden Noorse hymnen vertaalt naar het Pashto, een Afghaanse taal waarin Tander zich doorgaans in haar liederen uit. 

Voor haar nieuwste album ‘Unfading’ zette Tander teksten van enkele dichteressen in het Pashto alsmede een gedicht van de Amerikaanse Sylvia Plath en de Chileense Gabriela Mistral op muziek, gecombineerd met een enkele traditional en eigen composities. Een album vanuit vrouwelijk perspectief dus, dat bovendien een paar eeuwen omvat.

Voor de uitvoering stelde de in Keulen geboren zangeres een nieuw kwartet samen: Jasser Haj Youssef op het barok-instrument viola d’amore, Björn Meyer op basgitaar en drummer Samuel Rohrer. Instrumentalisten die Tander op kousenvoeten door haar tocht langs songs en eeuwenoude melodieën begeleiden. Gezamenlijk, maar ook individueel.

Het album opent met ‘Hovering Winds’, een heerlijke stemimprovisatie, gevolgd door ‘Nargees’. Tander zingt vanuit haar ziel en haar benadering is zowel kwetsbaar, intens als intiem. De schurende donkere tonen van de ‘liefdesviool’ zweven boven het warme en droefgeestige en van Tander afkomstige ‘Walk Each Other Home’ waarna Plath’s ‘Feather/I am Vertical’ de geheimzinnige betovering die over het album ligt verder bezegelt. 

Tander toont zich met haar stem een alleskunner: strelende improvisaties, fluisterend verhalend en meanderend manoeuvrerend tussen het instrumentarium in de veelal trage stukken zorgen voor een aangename flow. De hoge tonen van de viola d’amore die boven de teksten sluimeren beklemtonen de urgentie van het bedachtzame geheel.

Verrassend is de afsluiter: ‘The Times They Are A-Changin’' van Bob Dylan. Nog zo’n ‘onvergankelijk’ werk dat niet alleen in de jaren zestig maar zeker ook nu van toepassing is. Op de stem van Tander kun ja alleen maar verliefd worden. Een prachtig album.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Trailer


© Jazzenzo 2010