Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Baldych | Courtois | Telderman - Clouds

CD-RECENSIE 

Baldych | Courtois | Telderman - Clouds
bezetting: Adam Baldych viool en renaissance viool, Vincent Courtois cello, Rogier Telderman piano
opgenomen: 9 en 10 december 2019, La Buissonne Studios, Pernes-les Fontaines, Frankrijk 
uitgebracht: oktober 2020 
label: ACT / Challenge Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 50’53
website: telderman.com - actmusic.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


Het trio Baldych – Courtois – Telderman vormt een van de belangrijkste gebeurtenissen binnen de West-Europese geïmproviseerde muziek. Na een aantal succesvolle tournees zijn de musici in december 2019 in het Franse Pernes-les-Fontaines de bekende La Buissonne Studios ingedoken.

Breda
Ooit vonden de drie elkaar tijdens het in 2018 gehouden Sound of Europese festival in Breda. Baldych is een eminent violist, bij Courtois hoor je een grote ervaring als klassieke cellist en Telderman treedt op als de alerte verbinder die met zijn twinkelende spel zorgt voor het broodnodige peper en zout. Net zoals bij de concerten maakt Baldych zowel gebruik van de conventionele viool als van de sonoor klinkende renaissance viool, een geluid dat op bijzondere wijze mengt met de donkere cello van Courtois in het openingsnummer ‘Clouds’.

Ontspanning
Het album klinkt als een uitsnede van vele uren muziek maken in de studio. Soms ontwikkelt de muziek zich snel zoals in het opwekkende ‘Early String, dan weer traag zoals in het melancholieke ‘Floricel’ of het enigszins dreigende ‘Work In Progress’. Uitermate spannend is ‘The Beginning Of A Dream’, een stuk waarbij je je voortdurend afvraagt welke kant de enigszins schurende improvisaties zullen opgaan. Ontspanning vinden we in ‘And So’, een soort muzikale ontlading met een hoofdrol voor de cello. Weldadig is de melodie van ‘Jardin’, met prachtig pizzicato spel van Baldych en een strijkende Courtois die zijn instrument zacht laat grommen.

Grootmeesters
Vol vraagtekens zit de compositie ‘In Love Hanoi’, met zijn overduidelijke referenties aan de Vietnamese muziek. ‘Troubadour’ bevat oude elementen uit de periode van de Middeleeuwen en het afsluitende ‘Au Desert’ sluit hier nauw op aan met subtiele verwijzingen naar de volksmuziek. Het album ‘Clouds’ is meer dan zorgvuldig opgebouwd, met een lange spanningsboog die de luisteraar meer dan vijftig minuten aan zich weet te kluisteren. Een uitmuntende productie van drie grootmeesters binnen de actuele muziek, die een unieke samenklank hebben ontwikkeld.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Trailer


© Jazzenzo 2010