Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nina Rompa | Gijs Idema | Mo van der Does - There

CD-RECENSIE 

Nina Rompa | Gijs Idema | Mo van der Does - There
bezetting: Nina Rompa zang; Gijs Idema gitaar; Mo van der Does klarinet
opgenomen: 12 en 13 maart 2020, MCO Hilversum
uitgebracht: 10 oktober, 2020
label: Just Listen Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 47’19
website: ninarompa.com - gijsidema.com - movanderdoes.com
door: Erno ElsingaAfgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam vormen zangeres Nina Rompa, gitarist Gijs Idema en saxofonist Mo van der Does een nieuwe lichting twintigers die voet zet in het Nederlandse jazzlandschap, doorkruist met aanverwante stijlen. Van der Does en Idema schreven al een indrukwekkende lijst aan Nederlandse prijzen achter hun naam.

Nina Rompa (1994) studeerde aanvankelijk viool voordat ze definitief koos voor zang. Ze was onder meer solist bij de David Kweksilber Big Band en trad op met Metropole Orkest, Martin Fondse Orchestra en de metalband Triptykon. Daarnaast maakt ze deel uit van het zevenkoppige cross-over zangensemble Kobra. Met Idema heeft de Amsterdamse sinds enkele jaren een duo.

Rompa en Idema schreven de composities voor ‘There’ en om meer kleur te geven aan de in de jazz gewortelde klassieke muziek voegde Van der Does op klarinet zich bij het duo. Het resultaat laat zich beluisteren als kamermuziek, met kanttekeningen.

De composities zijn vrij steriel. Nogal eens gaan zang en begeleiding unisono maar krampachtig door het leven. De opbouw van de stukken is weinig dynamisch en Rompa’s stem mist beleving. De Engelstalige teksten vertellen een verhaal maar vocaal slaagt Rompa er niet in gewicht aan de inhoud te geven; te veel hinkt de zangeres tussen de keuze van vrijheid en gecomponeerd waardoor de uitvoering een onbestendig karakter heeft. 

Muzikaal hebben Idema en Van der Does het prima voor elkaar. De gitarist geeft waar hij kan een vrije invulling aan de bedachte composities en Van der Does brengt met kleurrijke improvisaties op klarinet enig leven in de werken. Maar het kan de afstandelijkheid van dit project niet wegnemen.
Beluister dit album via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Night


© Jazzenzo 2010