Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Shalosh – Broken Balance

CD-RECENSIE 

Shalosh – Broken Balance
bezetting: Gadi Stern piano, synthesizers; David Michaeli contrabas; Matan Assayag drums
opgenomen: 3 – 5 februari 2020
uitgebracht: 30 oktober 2020
label: ACT Music / Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 49’20
website: shalosh.net - actmusic.com     
door: Mathijs van den BergDe titel van de nieuwe plaat van het Israëlische Shalosh, ‘Broken Balance’, is veelzeggend: het trio wilde daarop meer drama, meer extremen en meer muzikale uitstapjes. Op hun vorige albums profileerde Shalosh zich vooral als jazztrio met veel rockinvloeden. De nummers worden op de hoestekst uitgebreid van commentaar voorzien, waaruit onder andere een groot maatschappelijk engagement blijkt.

Het album begint vol power waarna tempo en volume abrupt worden teruggenomen. Een eenvoudige melodie en slepend ritme sussen je vervolgens in slaap waarna de song allengs complexer en interessanter wordt. Dit is Shalosh ten voeten uit. De interactie tussen de drie muzikanten is overal intens en spannend en allen schuwen ze de improvisatie niet. Daarnaast staat het album vol pakkende nummers die vaak een verhalend karakter hebben en zo de luisteraar sterk bij de muziek betrekken.

‘The Emperor’s New Clothes’ met een stevige rockriff is een echt stadionnummer. ‘David Bowie Contemplating Art And Death In A Café In Berlin’ is een elegisch, dramatisch stuk en net zo lang als de titel. ‘Nina’ is een puur jazznummer waarop het trio er flink op los swingt, compleet met lopende bas. ‘Quiet Corner’ is een mooie kleine ballad. ‘The Birth Of Homo Deus’ betreft de soundtrack bij een filmscript van pianist Gadi Stern zelf. De compositie begint ingehouden met delicate pianopartijen en culmineert in een rockachtige climax. Hoe de enige cover ‘Breed’ van rockband Nirvana klinkt, kun je je voorstellen.

Shalosh maakt dus zijn ambitie waar, hoewel de rocksound blijft overheersen. In de hoestekst zeggen ze vooral het gevoel te willen aanspreken en daar slaagt de band ruimschoots in. ‘Broken Balance’ biedt muziek vol passie, hoewel de uitbarstingen soms tegen het pathos aanschuren. Ook op de gezellig swingende bonustrack met heus meeklap-intermezzo ligt het er dik bovenop. Maar ‘Broken Balance’ is een album waaraan je veel plezier kunt beleven.

Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Album trailer.


© Jazzenzo 2010