Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Matthew Halsall – Salute to the Sun

CD-RECENSIE 

Matthew Halsall – Salute to the Sun
bezetting: Matthew Halsall trompet; Matt Cliffe fluit, saxofoon; Maddie Herbert harp; Liviu Gheorghe piano; Alan Taylor drums; Jack McCarthy percussie; Gavin Barras contrabas
opgenomen: juli – december 2019, Gondwana Records Studios, Manchester
uitgebracht: 20 november 2020
label: Gondwana Records 
aantal stukken: 7
tijdsduur: 51’22
website: matthewhalsall.com - gondwanarecords.com    
door: Mathijs van den Berg


Matthew Halsall (1983) is behalve oprichter van het in Manchester gevestigde Gondwana Records ook een productieve muzikant: de trompettist bracht op zijn eigen label al zeven titels uit. Gehoorproblemen dwongen hem het een tijdje rustig aan te doen. Een ander probleem was dat hij zijn bandleden één voor één zag vertrekken naar het muzikaal interessantere Londen. Toen zijn gezondheid het weer toeliet stelde hij een nieuwe groep samen met jonge stadgenoten. Van zijn oude band bleef alleen bassist Gavin Barras over. Tijdens de wekelijkse repetitiesessies werden diverse nieuwe composities opgenomen, waarvan een aantal op het nieuwe album ‘Salute to the Sun’ is terechtgekomen.

Halsall haalt zijn inspiratie opnieuw voor een belangrijk deel uit de oosterse cultuur en de daarvan in het verlengde liggende spiritual jazz van Alice Coltrane en Pharao Sanders. De albumtitel verwijst naar de zonnegroet, die deel uitmaakt van oosterse meditatie. Andere inspiratiebronnen zijn ideeën over ecologie, het milieu en harmonie met de natuur en de exotische landschappen van Rousseau, Gauguin en de hedendaagse Schotse schilder Peter Doig. Voor dit album beluisterde Halsall talloze veldopnamen van regenwouden en jungles om de geluiden hiervan in muziek te kunnen vangen.

Dit doet hij bijvoorbeeld door gebruik te maken van Afrikaanse houten percussieve muziekinstrumenten als de kalimba (duimpiano) en de marimba (een soort xylofoon). In combinatie met harp, fluit, saxofoon, piano, bas en trompet creëert hij een warme en rijke klankwereld. Het geluid is open met precies de juiste accenten en afgewogen, relaxte solo’s. Naast Halsalls gedragen, gloedvolle partijen vallen vooral de sierlijke bijdragen van fluitist en saxofonist Cliffe op. De vele percussie-instrumenten en de soepele, melodische bas van Barras laten de muziek stromen.

Op ‘Harmony with Nature’, het eerste nummer, waan je je meteen in de jungle: het ritselt van de geluiden. De harp zorgt voor ontspannen texturen. Halsalls serene trompet wordt ondersteund door voorzichtige percussie en een licht groovende baslijn. Piano en saxofoon kleuren de muziek verder in. Op het daaropvolgende ‘Joyful Spirits of the Universe’ wordt de sfeer vooral bepaald door een bezwerende kalimbalijn en een meanderende fluitpartij. ‘Canopy & Stars’ nestelt zich onmiddellijk in je geheugen, mede door een prachtige trompetmelodie. 

Op het stuwende slotstuk ‘The Energy of Life’ klinkt de band opeens een stuk steviger. ‘Salute to the Sun’ is een in alle eenvoud en schoonheid indrukwekkende plaat die veel belooft voor wat er nog komen gaat. 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Joyful Spirits of the Universe


© Jazzenzo 2010