Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Metropole Orkest met Ack & Jerry van Rooyen – Then and Now

3 LP-RECENSIE 

Metropole Orkest – Then and Now, The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen 1975 - 2020
bezetting: Ack van Rooyen en Metropole Orkest
opgenomen: tussen 1975 en 2020, MCO Hilversum en TivoliVredenburg Utrecht
uitgebracht: december 2020
label: ZenneZ Records
tijdsduur: 3 lp’s: 21’51 / 17’54 / 19’10 / 21’26 / 8’42 / 9’55
website: mo.nl - ackvanrooyen.com - zennezrecords.com
door: Cyriel PluimakersAck van Rooyen (1930) is al vele decennia internationaal een van de meest gewaardeerde flugelhornspelers. Jarenlang was hij ook actief als trompettist maar nu hij op leeftijd is, heeft hij dit lastigere instrument definitief terzijde gelegd. Onlangs mocht Van Rooyen uit de handen van premier Rutte op het Binnenhof de BUMA Boy Edgar Prijs in ontvangst nemen. Een gedenkwaardig moment, zeker in deze barre corona-tijden.

Eerbetoon
Als een soort eerbetoon brengt het aan de weg timmerende Zennez Records nu een monumentale uitgave van 3 lp’s uit met een bloemlezing uit het werk dat hij met zijn inmiddels overleden broer Jerry maakte voor het Metropole Orkest gedurende 1975 tot 1995. Daarnaast bevat het forse album recente, gedurende augustus jongstleden vastgelegde opnames uit het Utrechtse TivoliVredenburg. Fraaie foto’s uit het archief van de broers geven extra cachet aan deze bijzondere productie. Jammer is het wel dat een cd-editie niet in de planning zit. 

Breekbaar
‘Then and Now’ is tevens een herinnering aan een periode die definitief voorbij is. Zo staan er diverse radio-opnames op van het legendarische programma ‘Metro’s Midnight Music’. Muziek die nostalgische gevoelens oproept met Van Rooyen’s flugelhorn in topvorm op bekende nummers als ‘Ballad of the Sad Young Man’, ‘It Never Entered my Mind’, ‘The Touch of Your Lips’, ‘My Ideal’ en ‘Django’. Breekbaar materiaal dat in handen van deze grote muzikant geen enkel moment sentimenteel wordt. 

Hart
Broer Jerry dirigeert onder meer ‘Some Time Ago’, ‘Autumn Bugel’ en ‘Shadow and Light’. Als componist horen we hem in het spannende ‘Colores’, het gevoelige ‘After the Race’ en het aan Rob Madna (1931-2003) opgedragen ‘As We Walk Hand in Hand’. In elk stuk is er ruimte om de flugelhorn te laten gloriëren: Van Rooyen’s fluwelen toon raakt het hart van de luisteraar diep.

Onvergetelijk
Het beste wordt misschien wel voor de laatste, zesde, plaatkant bewaard, met het van Jule Styne afkomstige ‘The Things We Dit Last Summer’ in een sprankelend arrangement van Henk Meutgeert. Een meesterstuk dat nog overtroffen wordt door Jerry van Rooyen’s magistrale hercomponering van het Zweedse volksliedje ‘Dear Old Stockholm’, waarin de strijkers en de Engelse hoorn van Maxime Le Minter uitgebreid worden gefeatured: een onvergetelijk moment dat letterlijk in je gehoor blijft plakken. De luxe uitgave ‘Then and Now’ vormt een meer dan geslaagd hommage aan de broers Van Rooyen. Toch zou het aanbeveling verdienen om naast de vinyl-editie ook op korte termijn een cd-box uit te brengen. Een initiatief waaraan in de doelgroep van de jazzliefhebbers zeker behoefte bestaat.


© Jazzenzo 2010