Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

LAN Trio – Atlântico

CD-RECENSIE 

LAN Trio – Atlântico
bezetting: Mário Laginha piano; Julian Arguëlles sopraan- en tenorsaxofoon; Helge Andreas Norbakken percussie
opgenomen: 27 en 28 november 2019, Atlântico Blue Studios, Lissabon
uitgebracht: 20 november 2020
label: Edition Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 54’24
website: julianarguelles.com - marioaginha.org - editionrec.com  
door: Mathijs van den Berg


De letters van het LAN Trio verwijzen naar de achternamen van de Portugese pianist Laginha, de Engelse saxofonist met Spaanse wortels Arguëlles en de Noorse drummer Norbakken. De verschillende achtergrond van de musici wordt vertaald in een heel kosmopolitisch geluid. Voor hun tweede album ‘Atlântico’ heeft het trio zich laten inspireren door de Afrikaanse muziekcultuur, met name van de voormalige Portugese koloniën en Zuid-Afrika, waar Arguëlles veel affiniteit mee heeft.

Deze invloeden worden op subtiele en verfijnde wijze in de muziek verwerkt. Laginha heeft een losse en luchtige manier van spelen met veel korte noten. De toon van Arguëlles is elastisch en elegant. De percussie is licht en onnadrukkelijk. Alle instrumenten worden zowel melodisch als ritmisch ingezet. Piano- en saxofoonpartijen (Arguëlles bespeelt zowel sopraan- als tenorsaxofoon) spelen bijna achteloos thema’s en solo’s, die vloeiend in elkaar overlopen. Norbakken kleurt de achtergrond in met diverse zelfgebouwde percussie-instrumenten, die hij met de hand of met verschillende stokken bespeelt. De muziek lijkt wel boven de grond te zweven.

Alles draait om de nuances. De saxofoon die zich op ‘Jaam Rek’ bijna onhoorbaar mengt met de piano om vervolgens nadrukkelijk op te duiken. De belletjes en tingeltangelige geluidjes die de onconventionele achtergrond van de ballad ‘Sweetie’ vormen. Het mooi langzaam opgebouwde ‘The 3 J’s’ waarop de instrumenten één voor één invallen. Of het complexe ‘La Graziela’ met watervlugge percussie. Elk nummer is intelligent en avontuurlijk. Door jarenlang samenspel klinkt de muziek puur en organisch. Beheersing staat voorop, ook als Arguëlles zijn instrument pregnanter laat klinken.

De meeste composities zijn van de hand Laginha en Arguëlles, maar ook Norbakken schreef aan enkele stukken mee. Dat betreft vooral de drie improvisaties (‘Improviso I, II en III’) waarop respectievelijk Arguëlles en Laginha alleen met de Noor zijn te horen. Ook deze meer experimentele stukken passen naadloos in het geheel. ‘Atlântico’ biedt een verrassende cocktail van invloeden die samengesmeed zijn tot een eigen en esthetisch geluid.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
LAN Trio – Atlântico


© Jazzenzo 2010