Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Luzius Schuler - Moon is the oldest TV

CD-RECENSIE

Luzius Schuler - Moon is the oldest TV
bezetting: Luzius Schuler – piano, elektronica
uitgebracht: 2 oktober 2020
label: Ronin Rhythm Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 38’00
website: luziusschuler.com  - roninrhythmrecords.com
door: Mathijs van den Berg

Voor zijn solodebuut ‘Moon is the oldest TV’ ging de Zwitserse pianist en componist Luzius Schuler (1989) te werk als een schilder. Hij nam allereerst de pianopartijen op waarover hij later laag voor laag elektronica aanbracht, zodat er kleurrijke sound paintings ontstonden. Deze geven zijn impressies weer van een zes maanden lang verblijf in Parijs waarin hij kerken, musea en galerieën bezocht. De zeer tot de verbeelding sprekende albumtitel is een uitspraak van de Amerikaans-Koreaanse videokunstenaar Nam June Paik wiens werk hij tijdens zijn tochten tegenkwam. Schuler werkt regelmatig met videokunstenaars, wat wellicht het beeldende karakter van zijn muziek verklaart.

Veel van zijn composities schreef hij ’s nachts op een doorleefde staande piano, waardoor zijn spel intiem en delicaat klinkt. Doordat de microfoon pal op het instrument was geplaatst horen we veel boventonen en percussieve ruis, wat de muziek een heel authentieke sfeer geeft. Het gedempte en warme geluid van de piano ademt de nostalgie en romantiek die Schuler in de kunsttempels van Parijs aantrof. Het is alsof hij zijn eigen stomme films begeleidt. Zijn impressionistische spel is bijzonder beeldend.

De elektronica is niet bedoeld als achtergrond, maar speelt een volwaardige rol in de composities. Er is eerder sprake van een interactie tussen piano en elektronica. Af en toe voert de elektronica zelfs de boventoon boven minimalistische pianopatronen. Schuler maakt gebruik van field recordings en diverse technieken, zoals geluidssynthese. Het knappe is dat hij alle technologie net zo warm en levendig laat klinken als zijn piano, waardoor de muziek een analoge uitstraling heeft. De stukken zijn mooi opgebouwd: vol dynamiek of met ingehouden spanning. Sporadisch zijn percussieve elementen toegevoegd.

Het is jammer dat de inspiratiebronnen voor de nummers niet zijn te herleiden. Zoals zo vaak tegenwoordig is het album uitgegeven zonder begeleidende tekst. Ook roept de muziek, ondanks het filmische karakter ervan, niet echt de associatie met Parijs op; je waant je meer in een uniek universum. Dat is echter geen bezwaar: het prachtige, poëtische ‘Moon is the oldest TV’ is een kunstwerk op zich.  
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Moon is the oldest TV
Rolling (live)


© Jazzenzo 2010