Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eyolf Dale – Being

CD-RECENSIE 

Eyolf Dale – Being
bezetting: Eyolf Dale piano, ampli-celeste; Audun Kleive drums;
Per Zanussi contrabas, zingende zaag
opgenomen: 16-18 augustus 2019, Oslo Concert Hall
uitgebracht: 5 februari 2021
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’21
website: eyolfdale.com - editionrecords.com    
door: Mathijs van den Berg‘Being’ is de eerste trio-plaat van de pianist Eyolf Dale (1985). Dat is om meerdere redenen bijzonder. De Noor is al vanaf 2008 muzikaal actief en maakte albums in diverse bezettingen. De meeste bekendheid oogstte hij met zijn Wolf Valley Octet, maar ook zijn intieme duo-album met saxofonist André Roligheten trok de aandacht van de internationale pers. Verder speelde Dale mee op de albums van tuba-speler Daniel Herskedal. Ervaring genoeg dus. Toch voelde hij zich nu pas klaar voor een trio-album, dat de hoogste eisen stelt aan instrumentbeheersing en samenspel.

Dale vroeg voor zijn trio twee goede bekenden: Per Zanussi op contrabas en drummer Audun Kleive. De laatste is in Noorwegen een legende. Hij speelde met zowat alle Noorse jazzartiesten samen en nam regelmatig platen op met grote namen als Terje Rypdal, Arve Henriksen en Jon Balke. Zanussi en Kleive zijn voor Dale daarom de ideale begeleiders, hoewel ze natuurlijk wel meer zijn dan dat: bas en drums zorgen behalve voor de subtiele grooves voor interessante, eigenzinnige lijnen, waar Dale’s spel zich doorheen vlecht. 

De toon van de nummers is overwegend reflectief. Ten grondslag aan de muziek liggen persoonlijke ervaringen uit zijn kindertijd tot aan de volwassenheid. De hoes laat een afbeelding zien van een jongen die in een fruitboom geklommen is, hoogstwaarschijnlijk de jonge Eyolf. De titel verwijst volgens de hoestekst naar ‘being in the moment, about living and being present’. Het is daarom niet verbazingwekkend dat muziek behalve een tikje weemoedig, vooral opgewekt en optimistisch klinkt. Zowel het openings- als het slotnummer is geschreven in G majeur.

Dale schittert met lyrisch en delicaat spel. Ondanks de klassieke inslag, is de muziek vooral pure jazz boordevol improvisaties. Het album biedt precies genoeg afwisseling. De opener ‘The Lonely Banker’ is een wat traditioneel rustig opgebouwd nummer rond een eenvoudige pianomelodie. Op het daaropvolgende ‘Northern Brewer’ swingt en stroomt de muziek vanaf de eerste noot. De composities weten soms te verrassen. Zoals ‘Behind 315’ - de titel verwijst naar het kantoornummer van Dale’s leermeester Misha Alperin – met overdubs van Per Zanussi op zingende zaag. Of ‘Forward From Here’, geschreven in een ongebruikelijke 5/4 maat. 

Elke noot op ‘Being’ klinkt afgewogen en het geluid is mooi klein gehouden. Kleives spel is een belangrijke meerwaarde. Met zijn lichtvoetige, gevarieerde en intense drumwerk zorgt hij voor extra levendigheid en complexiteit. Zanussi speelt de verbindende rol van de bassist met verve en duikt op het afsluitende ‘How could it be?’ nog even als solist op. ‘Being’ is een trio-plaat die meteen raak is en doet hopen op een vervolg.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Documentaire over 'Being'.


© Jazzenzo 2010