Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Q-Some Big Band – Dreamin’

CD-RECENSIE 

Q-Some Big Band – Dreamin’
bezetting: Q-Some Big Band o.l.v. trombonist Manten van Gils*
opgenomen: gedurende 2020, DAFT Studios, Malmedy
uitgebracht: 4 november, 2020
label: Q-Some
aantal stukken: 11
tijdsduur: 57’11
website: qsomebigband.com
door: Cyriel Pluimakers
Dat het jazzleven in België zich niet door het coronavirus laat kisten mag duidelijk zijn uit de aanzienlijke hoeveelheid albumreleases en livestreams. Ook veel festivals vinden gewoon doorgang, maar dan via internet. Een nieuwe ster aan het firmament vormt de uit Mechelen afkomstige Q-Some Big Band, een sprankelend ensemble onder de bezielende leiding van trombonist Manten van Gils.

Nieuw geluid
Het orkest speelt eigen repertoire, afkomstig van Gabriele di Franco, Manten van Gils, Robbe Williams en Pierre-Antoine Savoyat. “Een eerste album is echt wel een outing”, zegt de leider. “In dit geval van onze artistieke lijn, van ons compositorisch talent, van onze ambitie. Het resultaat is een nieuw geluid in het Belgische jazzlandschap. Met de signatuur van vier jonge componisten. Zij hebben elk een erg verscheiden achtergrond: jazz uiteraard, maar ook brassband, klassiek, film- en gamemuziek, song writing, noem maar op.” 

Spanning
De Q-Some Big Band werd in 2015 opgericht om een stem te geven aan een nieuwe generatie muzikanten. Begin februari werd hun debuutalbum via een livestream vanuit de Bijloke in Gent met verve gepresenteerd. De cd opent met het van pianist Robbe Williams afkomstige ‘Prototype’, een stuk met stevige blazersarrangementen dat meteen de toon zet voor de rest van de productie. In het erop volgende ‘Square Planet’ wordt de spanning verder opgevoerd. Een lijn die voortgezet wordt in het tweedelige ‘Raw’, afkomstig van leider Van Gils. Opvallend is de perfecte samenklank van de saxofoonsectie. 

Saxofoonsectie
De door gitarist Gabriele di Franco gecomponeerde ‘Blues for F’ vormt een feature voor zangeres Dunja Mees. ‘Playful’ laat weer die geweldige saxofoonsectie horen en in ‘A Girl Named Eddie’ mag de sopraansaxofoon van Arthur Hirtz gloriëren. De krachtige kopersectie komt in het eveneens door Van Gils geschreven ‘Flugled’ uitgebreid voor het voetlicht. Trompettist Pierre Antoine Savoyat tekent voor het ontroerende ‘For Klaus’, opgedragen aan een dakloze uit zijn geboortestad. Zijn gepassioneerde solo blijft nog minutenlang in het gehoor hangen. 

Wens
Het extatische ‘For Powerful People’ en het enigszins dromerige ‘Soft Viking’ sluiten dit geslaagde album af, een debuut dat naar meer smaakt. Een wens die spoedig zal worden ingewilligd, want komende september is de Q-Some Big Band van plan een tweede album te laten verschijnen!

*Bezetting: Ruben Vanacker, Jany van Lul, Thadeus Jolie, Marthe Van Droogenbroeck en Pierre-Antoine Savoyat trompet; Marten van Gils, Kristof Decoster, Roel Vanacker en Els Verbruggen trombones; Dieter Vaganee, Arthur Hirtz. Marjan van Rompay, Tobias Volckaert en Tom Cautaerts saxofoons; Gabriele di Franco gitaar; Robbe Willems piano; Wim Ramon contrabas; Brecht Adriaenssens drums; Dunja Mees zang.Promo.


© Jazzenzo 2010