Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pinheiro / Ineke / Cavalli – Turn Out The Stars – The Music of Bill Evans

CD-RECENSIE

Pinheiro / Ineke / Cavalli – Turn Out The Stars – The Music of Bill Evans 
bezetting: Ricardo Pinheiro gitaar, Massimo Cavalli contrabas, Eric Ineke drums
opgenomen: 8 november 2019
uitgebracht: februari 2021
label: Challenge Records
aantal stukken: 7 
tijdsduur: 46’32
website: ricardopinheiro.com - ericineke.com - challenge.com
door: Cyriel Pluimakers


De muziek van pianist Bill Evans (1929-1980) ontstond bijna letterlijk uit de toetsen van zijn instrument. De uit Lissabon afkomstige Ricardo Pinheiro heeft een deel van diens oeuvre naar gitaar getransponeerd. Eerder was de gitarist al met drummer Eric Ineke en contrabassist Massimo Cavalli te horen op de cd’s ‘Is Seeing Believing’ en ‘Triplicity’, beiden verschenen op het DayBreak label.

Hemels
Nu krijgen een aantal composities van Evans en stukken van anderen die hij graag uitvoerde een nieuw gezicht. Het album start met een prachtige intro van de gitarist op het van Michel Legrand afkomstige ‘You Must Believe In Spring’. Pinheiro heeft een zangerig en bijna hemels geluid, een verademing tussen al de modieuze jazzgitaristen die getrouwd lijken met effectapparatuur. Hoe soepel de samenwerking is tussen ritmesectie en solist horen we in ‘Peri’s Scope’, een stuk waarin de swing opgedreven wordt tot kookhitte.

Lijflied
Hoe je uit twee composities een nieuw geheel kunt smeden horen we in ‘Turn Out The Stars & Time Remembered’, waarin strak gespeelde bebop overgaat in een passage waarin het ritme los wordt gelaten. Ook het opzwepende ‘Very Early’ ondergaat een klassieke aanpak, waarna in het lyrische ‘Interplay’ een verwachtingsvol neergezet thema de voorbode vormt voor een doortastende solo van contrabassist Cavalli. Krachtige muzikale poëzie horen we in ‘Waltz for Debby’, misschien wel hét lijflied van Evans dat ook op gitaar volledig tot zijn recht komt. 

Dimensie
Het van Leonard Bernstein afkomstige ‘Some Other Time’ sluit deze mooie en uitgebalanceerde productie af, met een hoofdrol voor het gitaarspel van Pinheiro. Ook nu weer wordt de luisteraar getrakteerd op zo’n weergaloos intro, dat alvast het melancholieke karakter van het stuk beklemtoont. Met ‘Turn Out The Stars – The Music Of Bill Evans’ bewijst de Portugees Pinheiro dat hij het onmogelijk geachte mogelijk heeft gemaakt en dat de muziek van de grote pianist ook op gitaar geslaagd tot klinken kan worden gebracht. Sterker nog, in de handen van getalenteerde musici krijgen de composities een extra dimensie en dat is bij dit trio zeker het geval. 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Turn Out The Stars & Time Remembered


© Jazzenzo 2010