Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Little North – Finding Seagulls

CD-RECENSIE 

Little North – Finding Seagulls
bezetting: Benjamin Nørholm Jacobsen piano; Martin Brunbjerg Rasmussen contrabas; Lasse Jacobsen drums. Gastbijdrage: Anna Rebekka Ross cello
opgenomen: 2019, Royal Danish Academy of Music, Kopenhagen
uitgebracht: 19 februari 2021
label: April Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’49
website: little-north.com - aprilrecords.bandcamp.com
door: Mathijs van den Berg


Little North is een hier nog vrij onbekend jong Deens pianotrio dat in eigen land al veel lof krijgt toegezwaaid. Met ‘Finding Seagulls’ brengt het zijn derde album uit op het kleine Deense label April Records. De titel geeft de ambitie van de band aan. Het is een metafoor voor het verkennen van nieuwe mogelijkheden: meeuwen op zee duiden op de aanwezigheid van land, in dit geval onbekend muzikaal terrein. Tegelijkertijd is het geluid stevig geworteld in nordic jazz met invloeden uit minimal music.

Het korte solostuk voor piano waarmee de plaat opent zet met zijn bezonken, dromerige klanken meteen de toon. Nadere bestudering van de hoes leert dat dit opmerkelijk genoeg gespeeld wordt door de drummer van de band. Aan het begin van het album horen we nog de typische nordic sound: ‘Ode til skyer’ (Ode aan de wolken) is een poëtisch, hymnisch stuk, ‘The Kite’ een episch nummer met een stuwend ritme. Op de andere composities laat het trio een meer eigen geluid horen, wat vooral te maken heeft met een minimalistische benadering van de muziek.

Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Horses’ dat opgebouwd is rond een eenvoudige baslijn. De piano-improvisaties zijn sober, de gebroken ritmes suggereren paardenhoeven. Het hechte samenspel maakt de lijnen spannend. Als er in de muziek sprake is van dynamiek is deze heel ingehouden, zoals op het atmosferische ‘Freyu’. Tegelijk bezitten de stukken veel diepgang met avontuurlijke structuren en complex drumwerk. De improvisaties staan steeds in dienst van de composities. Deze band is niet uit op machtsvertoon: subtiliteit is zijn kracht.

Een andere kwaliteit zijn de vele prachtige melodieën. Zoals op het reflectieve ‘And Daughter’, waarop de gestreken bas de dromerige sfeer versterkt. Op het korte ‘Enora’ horen we een lyrische bas ondersteund door piano. ‘Cold Hawaii’ verwijst naar een bekende Deense surflocatie, maar roept, onder andere door de smeltende melodie, een rustieke sfeer op. Op ‘Anna’ levert celliste Anna Rebekka Ross een gastbijdrage. De melancholieke klank van haar instrument past mooi bij de kleur van het trio. Tot slot volgt een reprise van ‘The Kite’, maar dan alleen met piano en een meeneuriënde pianist.

Luisteren naar ‘Finding Seagulls’ is ondergedompeld worden in sfeer. De muziek is zowel toegankelijk als muzikaal boeiend. Little North is een nordic act die boven het gemiddelde uitsteekt en gezien de ambitieuze instelling alleen nog maar verder kan groeien. Dit mooie album is al reden genoeg om dit trio over de eigen landsgrenzen een kans te geven.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Trailer.


© Jazzenzo 2010