Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mudita – Nature of the Netherlands

CD-RECENSIE 

Mudita – Nature of the Netherlands
bezetting: Sanne Rambags vocalen, percussie, gedichten; Sjoerd van Eijck piano, keyboard,  percussie; Koen Smits trompet, percussie, effecten
opgenomen: oktober 2020, Wedgeview Studios
uitgebracht: 25 maart 2021
label: ZenneZ Records / Sonna Records
aantal stukken: 21
tijdsduur: 60’13
website: muditamusic.com
door: Erno Elsinga


‘Nature of the Netherlands’ lijkt een logisch vervolg op ‘Listen to the Sound of the Forest', het uit 2018 afkomstige debuutalbum van Mudita dat meteen op een Edison kon rekenen. Het nieuwe project echter, kwam tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer, Het Nationaal Parken Bureau en EMS FILMS, verantwoordelijk voor de films ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘De Wilde Stad’. In het kader van het themajaar 2021 ‘Ode aan het landschap’, zet Mudita met deze organisaties de Nederlandse natuur in het zonnetje.

Uitgangspunt hiervoor zijn de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is, zoals De Biesbosch, De Maasduinen, Oosterschelde, De Loonse en Drunense Duinen, De Grote Peel en zo verder, tevens de titels van de 21 composities die het album telt, allen van de hand van het trio.

Het bezingen van de natuur is een kolfje naar Sanne Rambags hand. De vocaliste laat zich sinds de aanvang van haar nu vierjarige carrière sterk beïnvloeden door de Noorse cultuur en combineert ruimtelijke Scandinavische klanken met zen en minimalisme. Vaak tekstloos en tot de verbeelding sprekend.

Samen met pianist Sjoerd van Eijck en trompettist Koen Smits worden opnieuw klanktapijten uitgerold. Ingetogen en beminnelijk zweeft het trio als het ware boven de Nederlandse natuur, die vaak verre van ongerept is. Het instrumentarium leent zich uitstekend voor het scheppen van ruimtelijke beelden waarin Rambags met galm en overdub zich een weg baant. 

Niets ten nadele van de kwaliteiten en denkbeelden van Rambags, maar de invloeden uit de new age waarmee haar muziek in woord en daad doordrenkt is, begint naarmate het aantal albums stijgt – onlangs bracht ze nog een in een kerk opgenomen soloalbum uit – kriegelig te werken. Klankexpedities die in herhaling verzanden: Rambags krijgt er blijkbaar geen genoeg van.Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Trailer.


© Jazzenzo 2010