Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Flat Earth Society Orchestra – Boggamasta III

LP-RECENSIE

Flat Earth Society Orchestra – Boggamasta III
bezetting: Flat Earth Society Orchestra*
opgenomen: oktober - november 2020, Werkplaats Walter in Brussel en Johnny Green Giant Studio in Gent
uitgebracht: 28 mei 2021 (download) en 18 juni 2021 (vinyl)
label: Igloo
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66’42
website: fes.be - boggamasta.be 
door: Georges Tonla BriquetDaar waar gedurende meer dan een jaar alles op slot ging, gooit Flat Earth Society euforisch alle vensters, deuren en kasten wijd open voor de terugkeer van Boggamasta met in de hoofdrollen de bigband en gitarist David 9 1/2 Bovée.

Zoek vooral niet naar deel II want dat is er gewoon niet. Net als bij de Star Wars-saga houden Peter Vermeersch en zijn bende van ongeregelde situaties. Dat David Bovée in het verre verleden deel uitmaakte van Flat Earth Society en sinds ‘Boggamasta’ (2017) weer tot de crew behoort, is een andere parallel met het gigantische sciencefiction universum. Aan special effects ontbreekt het hier evenmin, zie de hoesfoto’s. Spin-offs zijn er dito waaronder het trio Too Noisy Fish terwijl de openingstrack als titel ‘Dust From The Stars’ heet. Ondertussen kregen meer vrouwelijke medespelers plaats in de vaste kern oftewel ‘the women have taken over the assylum’ om Fun Boy Three te citeren. Niet dat reggae en ska op het programma staan, wel een uitgebreid gamma van verscheiden kleurrijke invloeden onder de leuze ‘Twitter, Twitter on the wall, which is the craziest bigband in the world?’.

De Zappa-connecties blijven onverminderd opduiken. De vroegere samenwerking met Jimi Tenor zindert ook nog na. Wat onverwachts en ook weer niet is de Disney-verwijzing door ‘Trust In Me’ uit ‘The Jungle Book’ te bewerken. Pure jazz-exotica en vooral ook sterker hypnotiserend dan in de originele versie van de slang Kaa (Sterling Holloway) of deze van Scarlett Johansson, terug te vinden op de soundtrack van de remake uit 2016. Maak tevens kennis met ‘Cryptoman’ wiens stembanden vervangen werden door een megafoon en die in een barokdecor verdwaalt waar ook Kurt Weill en Lotte Lenya ronddolen. 

Wie twijfelt aan zijn fysieke conditie kan proberen de nodige lichaamsoefeningen uit te testen op de tonen van ‘Sit Rise’. Kneuzingen en verstuikingen gegarandeerd. De aan lager wal geraakte crooner uit ‘What’ lijkt dan weer rechtstreeks gestapt uit seizoen twee van ‘American Gods’. Met bijna dertien minuten zowat het koninginnenstuk van de hele episode inclusief aanknopingspunten die reiken van Murnau zijn expressionistische films via exotica tot ‘The Rocky Horror Picture Show’. Herinneringen aan fifties horror movies worden eveneens opgediept, zij het met een “Tromabilia” draai (‘Carbon Based’). Verder nog kubistische spacefunk en een neefje van Tom Waits die zich de ziel uit zijn lijf schreeuwt, 

Een troeblerende trip door een tuin van wellusten volledig passend bij het karakter van het personage Boggamasta. Opgepast, enkel verkrijgbaar als dubbel-lp of download in hoge resolutie.


*Bezetting: David 9½ Bovée gitaar, vocals, electronics; Peter Vermeersch basklarinet, vocals, electronics; Mirko Banovic bas; Kristof Roseeuw contrabas; Peter Vandenberghe toetsen, piano; Teun Verbruggen drums; Wim Segers percussie, vocals; Benjamin Boutreur altsaxofoon; Michel Mast en Martí Melià tenorsaxofoon; Bruno Vansina baritonsaxofoon, fluit; Berlinde Deman tuba, vocals; Bart Maris en Pauline Leblond trompet, vocals; Peter Delannoye en Marc Meeuwissen trombone.


Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Holy Hummer


© Jazzenzo 2010