Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Teus Nobel Liberty Group gaat gouden toekomst tegemoet

CONCERTRECENSIE. Teus Nobel Liberty Group, Muziekpodium Paradox, Tilburg, 22 juni 2021
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Trompettist Teus Nobel heeft zich de afgelopen jaren flink in de kijker gespeeld en mag inmiddels gerekend worden tot de Nederlandse top. Hij heeft zich ontwikkeld tot een krachtige blazer die met volle overtuiging in de traditie staat van fenomenen als Lee Morgan, Freddie Hubbard en Woody Shaw. Met name de laatste is een blijvende invloed, die zijn spel enorm verrijkt heeft.

  
Teus Nobel Liberty Group nam in Paradox voor publiek een cd op die later dit jaar verschijnt.

Opname
Na de nodige radiostilte tijdens de Covid19 pandemie geeft het Tilburgse Paradox een aantal dagen de ruimte aan een cd-opname van Nobel en zijn Liberty Group. Voorafgaand aan zijn laatste set laat de trompettist weten dat hij eigenlijk al de favoriete takes heeft uitgekozen en dat het publiek nu weer rumoerig mag zijn als vanouds. Hij heeft duidelijk enorm zin om te knallen en trapt af met het krachtige ‘Wabi Sabi’, een eigen compositie. Vanaf de eerste seconde geeft hij vol gas om zich als een koorddanser een weg te banen door een overvloed aan ideeën, begeleid door zijn avontuurlijke ritmesectie. Pianist Alexander van Popta voorziet de improvisaties van fraaie tegenaccenten, contrabassist Jeroen Vierdag vormt de solide hartslag en Tuur Moens zweept het ensemble voortdurend op met fantasierijk slagwerk. 

Flugelhorn
Ook op flugelhorn is Nobel een kracht om mee rekening te houden. In ‘Merino’, ‘Bobbypump’ en ‘Comoio’ etaleert hij het rijke geluid van dit instrument. Het warme karakter van dit zusje van de trompet leent zich bij uitstek voor ballads en meer gedragen composities. Minstens net zo origineel als de titel is de compositie ‘The New Pre-historic Spacemonster Gamogedora’, afkomstig van de pianist die hierin uitgebreid voor het voetlicht komt. Een hoogtepunt van de avond vormt het prachtige ‘In Fruit’, eveneens van Van Popta afkomstig. 

  
Teus Nobel op flugelhorn. Slagwerker Tuur Moens en contrabassist Jeroen Vierdag.

Hommage
De Teus Nobel Liberty Group gaat, met zijn overdosis aan talent, een gouden toekomst tegemoet. Er zijn weinig ensembles in Nederland die over zoveel drive en lef beschikken. Elke solo van de trompettist vormt een atletische prestatie, waarbij de muzikale boodschap telkens voorop blijft staan. Topsport die alleen maar goed kan slagen als de coaching door ritmesectie ook dit hoge niveau heeft. Als toegift speelt Nobel op gedempte trompet het diep ontroerende ‘No Goodbye’, opgedragen aan zijn vader die als fan van het eerste uur bij vele optredens aanwezig was. Over een aantal maanden zal het album in de winkel liggen met als titel ‘Pleasure Is The Measure’.  


© Jazzenzo 2010