Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Angelika Niescier & Alexander Hawkins – Soul In Plain Sight

CD-RECENSIE

Angelika Niescier & Alexander Hawkins – Soul In Plain Sight
bezetting: Angelika Niescier altsaxofoon; Alexander Hawkins piano
opgenomen: september 2020, Löft, Keulen
uitgebracht: 20 augustus 2021
label: Intakt
aantal stukken: 14
tijdsduur: 52’31
website: angelika-niescier.de - alexanderhawkinsmusic.com 
door: Georges Tonla Briquet




De eerste duo-uitgave van altsaxofoniste Angelika Niescier en pianist Alexander Hawkins, twee boegbeelden uit de improvisatie en avant-garde, opgenomen in de befaamde Löft (Keulen), een warm nest voor dergelijke samenwerkingen.

Niescier en Hawkins ontmoetten elkaar enkele jaren geleden tijdens Jazzfest Berlin. Wederzijds respect en hun respectievelijke zin om te musiceren zonder keurslijf, leidden tot een aantal gezamenlijke concerten en uiteindelijk ook tot ‘Soul In Plain Sight’. Hun streefdoel vanaf de start: aftasten en zoeken hoe ver ze konden gaan met de combinatie altsaxofoon en piano. Heel ver blijkt en dit aan de hand van pure improvisatie, ‘composities’ en een enkele cover, het veelzeggende ‘Arhythm Songy’ van Muhal Richard Abrams.

In de openingstrack leggen ze meteen de methodiek en de eerste basisregels van hun codetaal vast. Heftige en expliciete uitvallen boordevol hoge saxofoontonen en percussieve pianoaccenten en volgepropt met tegenstellingen waardoor het lijkt of ze in de clinch gaan. Het is echter een illustreren van de titel ‘Brawl And Squabbles’, een aanpak die ze verder nog regelmatig uitdiepen zoals in ‘Un:Tamed’ en ‘Limnetic Zone’.

Assertieve passages worden in contrast geplaatst met louter beschouwende momenten, wat de verrassing en de spanningsboog verhoogt. Gedurende vijftig minuten koppelen ze zo technische hoogstandjes aan inventieve experimenteerdrift. Het ideale huwelijk tussen intellect en instinct. 

‘Soul In Plain Sight’ is niet alleen een zoektocht naar eigen mogelijkheden maar tevens een eerbetoon aan wie hen voorafging, Cecil Taylor en Ornette Coleman samen met het hele collectief van AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) voorop.




Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.


© Jazzenzo 2010