Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist Pat Martino (77) overleden na lang ziekbed

2 nov - De Amerikaanse gitarist Pat Martino is maandag op 77-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteplaats South Philly. Martino trad op tot 2018 waarna een chronische aandoening aan de luchtwegen een einde aan zijn carrière maakte.Pat Martino in 2009 tijdens een concert in Tilburg.

Foto © Marcel Mutsaers.


Martino stond bekend om zijn vloeiende en onberispelijke spel dat vooral ook veel snelheid kende. Onder eigen naam nam hij zo'n 25 albums op, daarnaast stond hij in de studio met grootheden als Stanley Clarke, Sonny Stitt, Woody Herman, Lee Ritenour en Eric Alexander. Zijn laatste album, 'Formidable', verscheen in 2017 bij High Note.

Mainstream
De mainstream-gitarist werd in de jaren tachtig geveld door een hersenbloeding waardoor zijn geheugen volledig werd uitgewist. Martino leerde met behulp van vrienden en door het beluisteren van oude opnamen zichzelf opnieuw gitaarspelen. Dit resulteerde in het album 'The Return', uitgebracht in 1987.

Martino werd door Down Beat in 2004 uitgeroepen tot 'gitarist van het jaar'. Ook bracht de gitarist een serie lesvideo's uit onder de titel ' A Study of the Opposites and How They Manifest on the Guitar'.


© Jazzenzo 2010