Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Martin Fondse nieuwe Componist des Vaderlands

15 nov - Martin Fondse is vanaf januari twee jaar lang Componist des Vaderlands. Hij is de vierde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt.Martin Fondse dirigeert het Starvinsky Orkestar.
Foto © Thomas Huisman.Duizendpoot

Voor veelzijdig duizendpoot Fondse, actief als pianist, vibrandoneonist, componist, arrangeur, mentor, orkestleider en dirigent, is de benoeming een nieuwe bekroning op zijn carrière. Eerder won de Brabander onder meer de Buma Boy Edgar Prijs, een Edison Jazz Award en nam hij in 2016 de Zilveren Notenkraker in ontvangst.

Na Willem Jeths, Mayke Nas en pianist Calliope Tsoupaki is Fondse de komende twee jaar het nieuwe boegbeeld voor de Nederlandse muziek van nu. Thuis in verschillende stijlen, zoals pop, jazz, klassiek en moderne dancemuziek, zal Fondse met nieuwe composities inspelen op de actualiteit waarbij nieuwsgierigheid het uitgangspunt zal zijn. “Het is van groot belang nieuwsgierig te zijn. Naar jezelf, de ander, andere muziekstijlen, andere culturen. Verder kijken dan het eerste gezicht. Er is altijd nog iets waardevols, van betekenis, verrassends om de hoek.”

Verbinder
De onafhankelijke jury noemt Fondse een echte muzikale verbinder. "Martin werkt samen met de meest uiteenlopende culturele muzikale achtergronden in diverse disciplines zonder zijn eigen identiteit te verliezen."

Fondse componeerde en arrangeerde onder meer voor Metropole Orkest, Basement Jaxx, Gregory Porter, Pat Metheny, George Duke, Eric Vloeimans en Cristina Branco. Ook maakte hij composities voor films, theater- en dansgezelschappen.


© Jazzenzo 2010