Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianist Barry Harris (91) overleden

9 dec - Pianist, arrangeur en componist Barry Harris is op 91-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Naast uitvoerend muzikant was Harris een invloedrijk leraar die de taal van bebop zorgvuldig bewaarde via workshops in Amerika en Europa.Barry Harris met zangeres Nnenna Freelon in 2006.

Foto © Jos L. Knaepen.


Detroit

Harris was, samen met bijvoorbeeld de gebroeders Hank, Thad en Elvin Jones, onderdeel van de jazzexplosie die in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw in Detroit plaatsvond. Harris trad over de hele wereld op en bracht zo'n slordige dertig albums onder eigen naam uit. Als sideman is hij te vinden op albums van talloze grootheden zoals Dexter Gordon, Cannonball Adderley, Lee Konitz, Yusef Lateef, Coleman Hawkins, Hank Mobley en Sonny Stitt.

In 1989 werd Harris geëerd met een NEA Jazz Master en ook sleepte hij verschillende prijzen in de wacht waaronder de Dizzy Gillespie Achievement Award in 1997.

Leraar
Harris was een geliefd leraar die de religie van bebop predikte. Belangrijke leerlingen waren onder meer Donald Byrd, Paul Chambers en Joe Henderson en zelfs John Coltrane wipte weleens bij de pianist binnen om te zien welke nieuwe invalshoek van de bebop Harris aan het verkennen was.

Harris gaf vanaf de jaren zeventig tientallen jaren workshops in New York, maar was ook in Europa en zelfs in Nederland te vinden. Hij legde de virtuoze improvisaties van de grondleggers onder een microscoop om de muzikale grammatica - toonladders, akkoorden, chromatische overgangstonen - van de bebop te analyseren. Zijn kennis tekende hij op in verschillende lesboeken en ook bracht hij instructievideo's uit.Barry Harris Trio live in New York, 2017.


© Jazzenzo 2010