Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Portico Quartet - Monument

CD-RECENSIE

Portico Quartet - Monument
bezetting: Duncan Bellamy drums, bas, hang drums, synthesizer, piano, stem, sampler, vibrafoon; Jack Wyllie saxofoon, piano, synthesizer, sampler; Francesca Ter-Berg cello; Simmy Singh viool
opgenomen: PQHQ en Fish Factory, Londen, 2020
uitgebracht: november 2021
label: Gondwana
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’07
website: porticoquartet.com - gondwanarecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Economisch lucratieve zet of artistiek verantwoorde opsplitsing? Feit is dat Portico Quartet ‘Monument’ opnam tijdens dezelfde sessie als ‘Terrain’, dat in mei van dit jaar verscheen.

Kunnen we dan de bespreking van ‘Terrain’ gewoon kopiëren? Toch niet. We horen hier een andere kant van Portico Quartet, ook al waren slagwerker Duncan Bellamy en saxofonist Jack Wyllie (beiden ook op piano en elektronica) terug of nog steeds in de studio samen met celliste Francesca Ter-Berg en violist Simmy Singh. Bassist Pete Bennie was blijkbaar al naar huis. Het minimalisme en de donkere ondertoon van het vorige luik maakt hier plaats voor een meer speelse en dansbare aanpak. De nummers, tien in totaal, zijn trouwens veel korter. Nochtans kan je ze moeilijk omschrijven als radiovriendelijke popdeuntjes, daarvoor wijken ze net te veel af van opgelegde formats. 

De spacy riedeltjes en opgebroken hoekige beats bleven gehandhaafd en natuurlijk ontbreekt de typische klank van de hang drum niet. Al deze elementen en nog wat extra’s worden meteen geëtaleerd in de openingstrack. Vernuftig en knap in elkaar gepuzzeld in typische Portico Quartet-stijl en duidelijk een stukje dat live naar believen uitgebreid kan worden met de nodige (licht)effecten. 

Tijdens de optredens kan Portico Quartet tevens het loungy karakter, dat soms bovendrijft zoals in ‘Impressions’, transformeren tot steviger werk. Het in crescendo opgebouwde ‘Ultraviolet’, inclusief stuwende saxsolo, wordt gegarandeerd een nieuw hoogtepunt tijdens de concerten, net als het bij Sigur Rós en Pink Floyd aanleunende ‘Ever Present’. Allemaal vertrouwde handelskenmerken van het duo. Ook de stijlvolle geometrische hoesillustratie met Mondriaan-accenten is er. De karige informatie over de opname zelf moet je wel gaan zoeken op het schijfje. 

Uiteindelijk past ‘Momentum’ in het kader van de discografie van de groep. Alleen blijft de vraag waarom ‘Terrain’ en ‘Momentum’ als tweeluik afzonderlijk uitgebracht werd. De Schotse post-rockband Mogwai doet dergelijke dingen op een enkele plaat. In april 2022 is Portico Quartet te zien in Paradiso, Amsterdam.

Zie ook:Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Ultraviolet


© Jazzenzo 2010