Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianist en freejazzpionier Fred Van Hove (84) overleden

15 jan - De Belgische pianist en componist Fred Van Hove, vooral bekend van zijn legendarische trio met Peter Brötzmann en Han Bennink, is 13 januari op 84-jarige leeftijd overleden.Fred Van Hove, 1937 - 2022.

Foto © Schorle.


Van Hove (1937) zijn carrière omvat zes decennia, vorig jaar nog gevangen in de documentaire 'Fred Van Hove: An Improvised Life' gemaakt door Philippe Cortens. Zoals bij menig jazzmusicus genoot Van Hove een klassieke opleiding waarna hij zich ontwikkelde tot pianist, accordeonist, kerkorganist, klokkenspeler en componist. 

Machine Gun
In de jaren zestig is Van Hove onderdeel van de Europese vrije improvisatie. Hij sluit zich aan bij het Octet van de Duitse avant-garde saxofonist Peter Brötzmann waar ook Han Bennink, Willem Breuker en Evan Parker in te vinden zijn. Belangrijk wapenfeit is het album 'Machine Gun' (1968) dat in 2007 met aanvullende opnamen werd heruitgebracht.

Van Hove groeide uit tot een van de beste improvisatoren en in de jaren zestig en zeventig maakte hij furore in een trio met Peter Brötzmann en Han Bennink. Daarnaast speelde hij in meerdere duo's (Steve Lacy), schreef muziek voor film en theater, trad solo op en organiseerde workshops door heel Europa.Fred Van Hove (links) ontvangt in 2010 de SABAM Jazz Award tijdens festival Gent Jazz. Foto © Jos L. Knaepen.Free Music Festival

Van Hove was ook oprichter van het Antwerpse WIM-bigband (Werkgroep Improviserende Musici). De groep lag aan de basis van het Free Music Festival dat van 1973 tot 2004 in Antwerpen plaatsvond en ontstond uit onenigheid met het eveneens Antwerpse festival Jazz Middelheim omdat Belgische musici op laatstgenoemd festival slechts een fractie betaald kregen in vergelijking met hun buitenlandse collega's.

In 2010 ontving Van Hove de eerste SABAM Jazz Award, de Belgische opvolger van de Europese Django d'Or Award.Trailer documentaire 'Fred Van Hove: An Improvised Life' (2021).
Solo, Gent Jazz, 1971.
Van Hove, Bennink, Brötzmann.
The End, Hannover, 1974.© Jazzenzo 2010