Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nueva Manteca - Art

CD-RECENSIE 

Nueva Manteca - Art
bezetting: Ben van den Dungen tenor- en sopraansaxofoon, Oscar Cordero ‘Chucky’ trompet, Marc Bischoff piano, Samuel Ruiz contrabas, Enrique Firpi drums, Nils Fischer conga’s en percussie
opgenomen: 2021, JV2 Studios, Amsterdam
uitgebracht: januari 2022
label: Timbazo Productions
aantal stukken: 8
tijdsduur: 40’46
website: nuevamanteca.nl - jwajazz.nl
door: Cyriel Pluimakers


Het ensemble Nueva Manteca vormt al bijna veertig jaar de top van de Nederlandse jazz. Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan staat het ensemble hoog aangeschreven. Regelmatig klinkt hun muziek op radiostations in Noord en Zuid-Amerika. Dit alles dankzij oprichter Jan Laurens Hartong (1941-2016) die er als geen ander in slaagde in ons koude kikkerlandje de echte jazz met de warmbloedige latin te combineren. Een muzikaal mengsel dat bij elke concert en bij elke album naar meer smaakte.

Stimulerend
Na Hartong zijn plotse overlijden in 2016 moest Nueva Manteca opnieuw zijn weg vinden. Met name saxofonist Ben van den Dungen heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een herleving van het ensemble. Samen met pianist Marc Bischoff en percussionist Nils Fischer vormt hij de kern van de huidige band. Nieuw zijn trompettist Oscar Cordero ‘Chucky’, contrabassist Samuel Ruiz en drummer Enrique Firpi. Vooral de laatste, die uit Urugay afkomstig is, valt op met zijn lichte en open aanpak van de latin ritmes. Firpi creëert een geheel nieuwe vibe die meer dan stimulerend werkt op de andere musici. 

Luisterfeest
Als repertoire heeft het nieuwe Nueva Manteca gekozen voor het ijzersterke repertoire van Art Blakey’s Jazz Messengers. Klassiekers als ‘Moanin’ ‘, ‘Blues March’, ‘Dat Dere’, en ‘Whisper Not’ passeren in een latin gedaante de revue. Het album is een groot luisterfeest. Heerlijk ook om de jonge Cordero te horen gloriëren in het door Freddie Hubbard gecomponeerde ‘Crisis’. Meer bedachtzaam klinkt Nueva Manteca in Wayne Shorter’s ‘This is for Albert’, met een gedempte trompet en Van den Dungen op sopraansaxofoon. Meer dan krachtig is het arrangement van Duke Jordan’s ‘No Problem’, een stuk dat een van de meesterwerken van de hardbop vormt. 

Godfather
Het weldadige ‘Whisper Not’ van Benny Golson luidt het album uit: een geslaagde productie die niet alleen een hommage aan Art Blakey vormt maar ook aan de grote Jan Laurens Hartong, een musicus die tijdens zijn leven in ons land beslist te weinig waardering verwierf. Dat hij nooit de Boy Edgar Prijs kreeg is op zijn zachtst gezegd een historische blunder. Als godfather van de latin music in ons land verdient hij nog steeds een standbeeld, bijvoorbeeld voor Codarts Rotterdam waar hij ook nog eens aan de wieg stond van de afdeling Wereldmuziek. Vele generaties musici zijn door hem opgeleid en de nieuwe ‘Art’ cd van Nueva Manteca mag zeker als een bijzonder geslaagd hommage gezien worden. Muziek die met het hart gespeeld wordt en zeker een plek verdient op de komende zomerfestivals.


© Jazzenzo 2010