Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fay Claassen viert 25-jarig jubileum met 10-delig livealbum

23 feb - Fay Claassen zit 25 jaar in het vak en dat viert de zangeres met de 10-delige boxset 'Fay Live'. De jubileumuitgave is een samenwerking met Stichting Jazz Impuls en werd geproduceerd door Paul Heller van de WDR Big Band. ‘Fay Live’ verschijnt 19 maart bij Challenge Records.Fay Claassen trad in 2020 op in Bimhuis.

Foto © Olga Beumer.


Fay Live

'Fay Live' bestaat uit acht cd’s en twee elpees met niet eerder uitgebrachte live-registraties. Op de twee elpees staat een repertoireselectie van de cd’s plus zes bonus tracks. Claassen is te horen met diverse toporkesten, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest en de WDR Big Band, maar ook in kleine bezettingen met onder meer Cor Bakker en haar eigen band of in samenwerking met musici als Toots Thielemans, Ivan Paduart, Vince Mendoza, Hermine Deurloo en Michael Abene. 

Daarnaast bevat de box een luxe boekje, een fotocollage en uitgebreide liner notes. Het geheel wordt 16 april gepresenteerd in TivoliVredenburg middels een releaseconcert in speciale setting.

Ontstaan
Het idee voor de 10-delige boxset ontstond tijdens de pandemie toen de zangeres in alle rust kon terugblikken op haar carrière. In een paar maanden tijd zocht ze naar de beste live-opnamen van de afgelopen jaren. “Nu dit album verschijnt ben ik enorm trots en verwonderd over wat ik de afgelopen 25 jaar heb neergezet. Ik heb nooit durven dromen dat ik dit allemaal in me had", zegt Claassen. “Door het loslaten van de hoge eisen die ik mezelf altijd oplegde, kan ik de laatste jaren meer genieten van mijn eigen muziek.”

Goede doelen
Bijzonder is dat Fay Claassen (52) afstand doet van haar inkomsten van het album, evenals Stichting Jazz Impuls en de meer dan honderd musici en betrokkenen die aan het album meewerkten. De recettes gaan naar twee goede doelen: Stichting Alzheimer en Kika Kinderen Kankervrij. "Het is prachtig dat ik met mijn jubileumalbum deze instanties kan steunen.”


© Jazzenzo 2010