Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Grammy Awards in Las Vegas voor 64e keer uitgereikt

4 apr - In Las Vegas vond vannacht voor de 64e keer de uitreiking van de Grammy Awards plaats. De Amerikaanse zanger en componist Jon Batiste was met vijf Grammy's de grote winnaar van de avond. Nederlandse genomineerden vielen dit jaar buiten de prijzen.Tony Bennett en Lady Gaga (Gent Jazz 2015) wonnen met 'Love
for Sale' een Grammy Award. Foto © Jos L. Knaepen.We Are
Batiste - die samenwerkte met onder meer Prince, Roy Hargrove en Willie Nelson - werd elf keer genomineerd in categorieën uiteenlopend van r&b tot jazz. Met zijn album 'We Are' sleepte hij de prijs voor 'beste album van het jaar' in de wacht.

Louis Andriessen (1939 - 2021) werd met 'The Only One' niet gehonoreerd met een Grammy voor 'beste eigentijdse klassieke compositie'. Die eer viel Caroline Shaw ten deel, voor 'Narrow Sea'.

Jazz
Ron Carter, Jack DeJohnette en Gonzalo Rubalcaba wonnen met 'Skyline' een Grammy voor 'beste instrumentale album', een categorie waarin ook Batiste ('Jazz Selections: Music From And Inspired By Soul') was genomineerd. De Christian McBride Big Band won met het album 'For Jimmy, Wes And Oliver' een Grammy onder de noemer 'beste groot jazz ensemble'.

'Songwrights Apothecary Lab' van zangeres en bassiste Esperanza Spalding werd uitgeroepen tot 'beste vocale album' van het jaar. De bijdrage van Herbie Hancock op het album 'Humpty Dumpty' dat hij opnam met Chick Corea, John Patitucci en Dave Weckl, werd beloond met 'beste solo'. De Grammy voor 'beste latin jazzalbum' ging naar 'Mirror Mirror' dat zangeres en pianiste Eliane Elias opnam met Chick Corea en Chucho Valdés.

Opvallend
Opvallend is de Grammy die Tony Bennett en Lady Gaga voor hun album 'Love for Sale' in de categorie 'beste traditionele vocale popalbum' in de wacht sleepten. Het album - dat ook de prijs voor 'beste geluid' won - is het tweede dat het duo opnam en bevat klassiekers als 'Night and Day', 'I Get a Kick Out of You' en 'Just One of Those Things'.

Historisch
Als 'beste historisch album' kwam dit jaar 'Archives, Vol. 1: The Early Years (1963-1967)' van de inmiddels 78-jarige Canadese zangeres Joni Mitchell uit de bus.


© Jazzenzo 2010