Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Helge Lien Trio – Revisited

CD-RECENSIE 

Helge Lien Trio – Revisited
bezetting: Helge Lien piano; Johannes Eick contrabas; Knut Aalefjaer drums
opgenomen: 31 maart 2020, Tøyen Kerk, Oslo; 3 oktober 2020, Hamar Theater, Oslo
uitgebracht: 4 maart 2022
label: Ozella Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 52’05
website: helgelien.com - ozellamusic.com 
door: Mathijs van den Berg


Het Helge Lien Trio heeft een turbulente periode achter de rug. In 2017 vertrok bassist Frode Berg en in 2019 verliet drummer Per Oddvar Johansen de band. Op Liens nieuwe plaat ‘Revisited’ horen we op bas Johannes Eick (jawel, de oudere broer van…). Knut Aalefjaer, de allereerste drummer van het Helge Lien Trio, keerde terug op drums. Het album bevat oud materiaal dat afkomstig is van acht van de negen studioalbums die Lien tot nu toe in trio-vorm heeft gemaakt. De nummers werden voor een deel opgenomen in de Tøyen-kerk in Oslo en verder tijdens een optreden op het Anjazz festival in oktober 2020. Dat het live-opnamen zijn valt niet te horen op de plaat, die daardoor homogeen klinkt.

Liens muziek is stevig geworteld in de jazztraditie, met sterke thema’s en een grote hoeveelheid improvisatie. Op een enkel nummer horen we folkinvloeden, die weer meer typisch nordic jazz zijn. Wat op openingsstuk ‘Hymne’ meteen opvalt is de prachtige klank met wijds pianospel, luchtige drums en een zoetgevooisde bas. Het breed opgezette nummer eindigt in geraffineerde improvisaties. Dezelfde transparantie horen we op de andere nummers. De muziek heeft een hoge melodische kwaliteit en sprankelt meer dan tevoren. 

Er is voor veel afwisseling gekozen. ‘Liten Jazzballong’ is een smeltende ballad. ‘Gamut Warning’ een flink groovend stuk. Hierna stelt het trio zich op ‘Meles Meles’ weer zeer kwetsbaar met vloeiend pianospel, gestreken bas en lichte percussie met veel bekken. In welke stijl ook, het spel van dit trio is steeds zeer overtuigend. Liens speelt losjes en superieur met haast terloopse versieringen. Aalefjaers drumwerk kent veel ritmische finesse. Eick heeft een opvallend lyrische, zangerige toon en brengt een paar prachtige solo’s. Hij vormt een belangrijke meerwaarde in dit nieuwe trio.

‘Jasmine’ van het album ‘Guzuguzu’ (2017) krijgt als live-stuk een uitgesponnen uitvoering met een lang basintro van meer dan een minuut. De in de kerk opgenomen nummers ‘Krystall’ en ‘Nipa’ zijn dan weer compacter dan op ‘10’ en hebben nog meer zeggingskracht. ‘Revisited’ bevat louter hoogtepunten en is van een enorme pracht. Deze ‘Best of, nieuwe stijl’ doet reikhalzend uitkijken naar vers studiomateriaal en nieuwe concerten.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.Nipa Revisited
Tøyen Church, Oslo, 31 maart 2020


© Jazzenzo 2010