Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paul Acket Award 2022 naar pianiste Kris Davis

21 apr - De Canadese pianiste Kris Davis (1980) ontvangt dit jaar de Paul Acket Award. Ze krijgt de prijs op zaterdag 9 juli voorafgaand aan haar concert op North Sea Jazz, waaraan de Award verbonden is, uitgereikt.Kris Davis tijdens een concert op Gent Jazz Festival in 2015.

Foto © Jos L. Knaepen.


Improvisatie

Davis bracht tot nu toe negentien albums uit. Op haar laatste album 'Diatom Ribbons' uit 2019 liet ze zich inspireren door muzikale vernieuwers als Cecil Taylor, John Cage en Olivier Messiaen. In 2003 was Davis' liefde voor improvisatie dermate gegroeid dat ze besloot geen akkoorden meer te spelen maar zich toe te leggen op lijnen.

Bagatelles
Davis werkte onder andere mee aan John Zorns avondvullende 'Bagatelles' dat wereldwijd werd uitgevoerd. Zo speelde ze in New York in kwartet met Mary Halvorson, Drew Gress en Tyshawn Sorey en tijdens North Sea Jazz in 2019 met een eigen kwartet. In 2012 en 2015 was de Canadese eveneens te gast op het Rotterdamse festival.

Tijdens haar carrière vergaarde Davis vele prijzen, waaronder recent de Doris Duke Impact Award. Ook werd ze in Amerika verkozen tot beste componist en beste pianist (2020). In 2016 richtte Davis haar eigen label Pyroclastic Records op en inmiddels is ze docente aan de fameuze Berklee College of Music's Institute.

Postma
Kris Davis is ook te horen op het album 'Freya' van Tineke Postma dat in 2020 werd uitgebracht.


© Jazzenzo 2010