Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Loet van der Lee nieuwe leider The Ramblers

26 apr - Trompettist en orkestleider Loet van der Lee is de nieuwe leider van het voormalige VARA radio-orkest The Ramblers, een van de oudste orkesten ter wereld. Van der Lee neemt het stokje over van Cees Kranenburg (79) die nog wel als drummer aan The Ramblers verbonden blijft.Loet van der Lee.

Foto © Rens Groenendijk.


Historie

Het jazzy dansorkest The Ramblers werd opgericht in 1926 door Theo Uden Masman (1901 - 1965). Na een roerige oorlogsperiode - waarin jazz en Engelsnamige bands verboden waren waardoor het orkest onder de naam Theo Uden Masman en zijn Dansorkest verder speelde - raakte de bigband opnieuw populair onder leiding van Kees Kranenburg, de vader van Cees. Het orkest stopte in 1964 en werd heropgericht in 1974 door Jack Bulterman en Marcel Thielemans, opgevolgd door bassist Jacques Schols (1935 - 2016) in 1997. De nieuwe bandleider en drummer Cees Kranenburg brengt The Ramblers met succes terug in de theaters met het close harmony dameskwartet Sisters en Joke Bruijs. Nederlands repertoire dat gecombineerd werd met bekende bigband-nummers van onder andere Count Basie en Woody Herman. Voor zijn inspanningen ontving Kranenburg in 2018 de Kunst en Cultuur Award Huizen.The Ramblers in 1926 met orkestleider en pianist Theo Uden Masman en drummer Kees Kranenburg. 
Fotograaf onbekend.


Loet van der Lee (53) is door zijn invalbeurten geen onbekende van The Ramblers. Als orkestleider was hij al verbonden aan zijn eigen Holland Bigband en als gastdirigent bij verschillende Nederlandse orkesten zoals de Big Band Friesland. Daarnaast speelt hij onder meer bij Cubop City Big Band, The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Glenn Miller Orchestra en Konrad Kosseleck Big Band. Ook is hij directeur van Stichting Meer Jazz.

Toekomst
The Ramblers zijn vanaf september te zien in de Nederlandse theaters met zangeres Janne Schra. In de komende jaren zal er met tournees en projecten worden toegewerkt naar het 100-jarig jubileum in september 2026.  


© Jazzenzo 2010