Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Philip Catherine, Paulo Morello, Sven Faller – Pourquoi

CD-RECENSIE

Philip Catherine, Paulo Morello, Sven Faller – Pourquoi
bezetting: Philip Catherine gitaar, Paulo Morello gitaar, Sven Faller bas
opgenomen: augustus 2021, Studio Seven, Den Haag
uitgebracht: 9 januari 2022
label: Enja
aantal stukken: 11
tijdsduur: 51’32
website: philipcatherine.com - henjarecords.com
door: Georges Tonla BriquetHet trio Philip Catherine, Paulo Morello en Sven Faller maakt het goed en ziet niet om op het vervolg van hun gezamenlijk debuut ‘Manoir De Mes Rêves’ uit 2018.

‘Same same but different’ zoals ze in Azië zeggen. En inderdaad, want ondanks een aantal parallellen zou een copy-paste van de bespreking van het debuutalbum misplaatst zijn. Niet toevallig staan de twee gitaristen en bassist al decennia aan de wereldtop. Elk concert is weer anders en ook elke opname. Deze had trouwens drie jaar later plaats dan ‘Manoir De Mes Rêves’. Radicale verschillen vallen niet te noteren, maar wie de tijd neemt om aandachtig te luisteren merkt de details op. 

Meesterlijk hoe beide gitaristen subtiel de rollen omkeren of net dat andere akkoord spelen dan wat je zou verwachten. Een gracieuze melodielijn volgt moeiteloos op een vrolijk walsje. Een iets meer dromerige liefdesverklaring wordt geraffineerd ingekleurd door bassist Faller die de boog hanteert. Tussendoor borrelt nog een licht exotisch parfum op, samengesteld uit afwisselend mediterrane of Braziliaanse geuren. En regelmatig schuift die ene noot naar voren die hun gevoel voor humor verraadt. Inclusief natuurlijk de onvermijdelijke knipoog naar Django Reinhardt. De kracht zit alleszins in de composities. Catherine leverde zes nummers en Paulo Morello twee. Verder nog werk van Antonio Carlos Jobim, Frédéric Devreese en Nicola Andrioli.

Een trio estheten dat op elegante manier bewijst dat dergelijke jazz tijdloos is. De enige vraag die men hier kan stellen is niet waarom (pourquoi) maar wanneer (komt het vervolg)? 
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.Pourquoi (volledig album).


© Jazzenzo 2010