North Sea Jazz na twee jaar afwezigheid in volle glorie van start
CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 8 juli 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers
Na twee jaar radiostilte vanwege de coronapandemie is het North Sea Jazz Festival weer in volle glorie terug in een verbouwde Ahoy. Maar liefst 30.000 bezoekers per dag vinden nu hun weg in het ruimere complex dat opgedeeld is als een stad in drie segmenten: uptown, midtown en downtown. Voor de geroutineerde North Sea-ganger is het even spoorzoeken naar sommige zalen. Positief is ook dat de horeca een professionelere indruk maakt met compacte restaurants en gezellige zitjes. Verder zijn de sanitaire voorzieningen aangepakt en zijn er meer toiletten.
Joe Lovano, Ambrose Akinmusire en Eric Vloeimans met Frank Woeste op de podia van North Sea Jazz.
Taal
Rotterdammer Eric Vloeimans mag het spits afbijten in de sfeervolle Hudson zaal met het Frank Woeste Quartet. De musici zetten een stevig concert neer met de virtuoze Woeste als ster beurtelings achter de piano en de vet ronkende Fender Rhodes. Vloeimans kan drijven op de heerlijke ritmesectie, met bassist Jérome Regard en de alerte Stéphane Gallard aan de drums. Zijn trompet zingt de ruimte in met het bekende idioom dat hij de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Experimenteler en aanzienlijk risicovoller is het optreden van het kwartet van Ambrose Akinmusere, een muzikant die het trompetspel daadwerkelijk vernieuwd heeft. Hij heeft een heel eigen taal ontwikkeld, waarin gebroken noten en afwijkende geluiden een plek krijgen. Groots is zijn hommage aan Roy Hargrove (1969-2018), waarin hij de grenzen opzoekt van zijn muzikale mogelijkheden: muziek die in de ziel snijdt, letterlijk.
Eric Vloeimans met Frank Woeste Quartet. Ambrose Akinmusire. Dave Douglas.
Hoeksteen
Van een geheel andere aanpak getuigt het Joe Lovano Dave Douglas ‘Soundprints’ Quintet, ooit begonnen als een hommage band aan Wayne Shorter. Het ensemble heeft inmiddels een geheel eigen aanpak ontwikkeld, met eigen composities waarop stevig geïmproviseerd wordt. Het dynamische trompetspel van Douglas en de extatische tenorsaxofoon van Lovano voeren de muziek naar grote hoogten. Knap is hoe de jazztraditie - van de kwintetten en sextetten van Miles Davis, de kwartetten van Ornette Coleman tot John Zorn’s Masada - volledig is geïntegreerd. De muziek lijkt, door de indrukwekkende instrumentale capaciteiten van de musici, geen enkele artistieke beperkingen te kennen en behoort zonder meer tot het beste dat de actuele jazz voortbrengt. Een pluim verdienen ook de meer dan fantastische begeleiders: pianist Lawrence Fields, contrabassist Yasushi Nakamura en drummer Gregory Hutchinson. Het Joe Lovano Dave Douglas ‘Soundprints’ Quintet vormt een hoeksteen van de muziek van nu.
Joe Lovano en Dave Douglas. Pianist Gonzalo Rubalcaba en Aymée Nuviola’s Band.
Feest
Echt feest wordt het tijdens de set van Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola’s Band. De overbekende muziek van Buena Vista Social Club en andere Cubaanse traditionals worden lekker opgepoetst in een jazzy setting. Rubalcaba neemt als pianovirtuoos een stapje terug om zijn drie vocalisten te laten schitteren, met een solo rol voor de flashy Nuvioloa en de solide backing door Alfredo Lugo en Lourdes Nuviola. Een fraaie afsluiter van een meer dan geslaagde eerste dag.
Gezien: Eric Vloeimans Frank Woeste Quartet, Ambrose Akinmusire, Joe Lovano Dave Douglas ‘Soundprints’ Quintet en Gonzalo Robalcaba & Aymee Nuviola Band.
Rotterdammer Eric Vloeimans? Die komt toch uit brabant?
H.Moermans (E-mail ) - 11-07-’22 11:04
Eric is geboren in Huizen (provincie Noord-Holland). Hij is thans gevestigd in Rotterdam.
Marcel Bovy (E-mail ) - 18-07-’22 08:58