CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 



guido op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Ha, Ik wild toch even reageren op dit stuk. Wat overigens een heel goed stuk is. Maar wat ik missch…
Arthur Heuwekemeijer op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Zoals gewoonlijk is Ben de enige die duidelijk de problemen kan verwoorden. De overheid heeft, niet a…
Dick de Graaf op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Dank voor deze uiterst deskundige analyse Ben. Ik hoop dat je gauw de gelegenheid krijgt om het veld …
Jaap Hengeveld op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Hallo Cyriel, heb je dit stuk van Ben gedeeld met het FPK en ze om een reactie gevraagd? grt Jaap H…
Bas op Paul van Kemenade ontsteekt het vuur in Utrechtse P…: Nog altijd goede herinneringen aan het fietsen door de binnenstad van Tilburg en dan opeens Paul hore…
Jurgen op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Mooi stuk Ben. Zelf ben ik net gestart met podiumaanschouwen.nl Mijn insteek is nu júist een fatsoe…
Ben Korzelius op Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Ned…: Prima artikel van Ben v.d. Dungen. Dank! Heldere uitleg en analyse en voor mij soms nieuws over hetge…
Danielle Oosterop op Stampvolle kerkjes en schuren bij laatste ZomerJazz…: Wat betreft het Schlippenbach trio: de drummer werd op het laatste moment vervangen; het is niet Dag …
 

« Willem van Manen op e… | Home | Jörg A. Schneider & D… »

Ben van den Dungen doet boekje open over huidig Nederlands jazzklimaat


These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Twitter
29 September 2024

Knap en helder uiteengezet, Ben. Volgens mij geen speld tussen te krijgen

Jacob Smit - 29-09-’24 20:25

Wat geweldig omschreven en zo herkenbaar. Ik huiver als ik nadenk over de ontwikkelingen. Nu spelen profs al voor een belachelijk laag bedrag. De bezuinigingen gaat dat niet verbeteren. En geen WW-recht. Docenten worden op muziekscholen continu gewaarschuwd dat ze nóg minder uren werk krijgen. Waar moeten die van leven dan? Heel verdrietig dit.

Anita Sudano (E-mail ) - 29-09-’24 22:10

Stuur een goed stuk als dit naar de krant/podia/commissies/festivals/directies etc. Dan snappen ze het wellicht ook eens.

Floor Wisselink (E-mail ) - 29-09-’24 23:05

Dank je Ben, sterk verhaal. Heldere analyse die ook als discussiestuk zeer bruikbaar is voor fondsen, programmeurs, directie, conservatoria. Kop uit het zand, zou ik zeggen, want dat het spaak loopt is voor iedereen duidelijk

Albert van Veenendaal (E-mail ) (URL) - 30-09-’24 09:05

Dank je wel Ben. Er is al tientallen jaren een kaalslag bezig en je verwoord het hier op een geweldige manier. De muzikanten zijn de dupe en de “directeuren” lopen binnen, terwijl zij ook nog eens kunnen bepalen wie wel en wie niet speelt. Dus opkomen voor jezelf als muzikant, betekent ook vaak dat je dan niet meer geboekt wordt en dat er aan andere podia wordt doorgegeven dat “deze muzikant lastig is”.
Ondertussen kun je er als jazz muzikant echt niet meer van rondkomen, bedienen we ook in de horeca minder dan in de 80er jaren en moet je er een andere baan naast nemen om de vaste laten te kunnen blijven betalen.

Colette Wickenhagen (E-mail ) (URL) - 30-09-’24 17:11

Prima artikel van Ben v.d. Dungen. Dank! Heldere uitleg en analyse en voor mij soms nieuws over hetgeen "speelt" op de achtergrond van het jazzklimaat in Nederland. Als bezoeker van jazzconcerten/festivals en programmamaker/presentator 'So What!' bij de radio zeer nuttig en waardevol om te lezen.

Ben Korzelius (E-mail ) (URL) - 01-10-’24 11:13

Mooi stuk Ben.

Zelf ben ik net gestart met podiumaanschouwen.nl

Mijn insteek is nu júist een fatsoenlijke gage voor de musici.
(En dat wordt uiteraard veel rekenwerk om het levensvatbaar te krijgen en uiteraard te behouden!! Zekert als de subsidiepotten - die ik nog niet ontvang - kleiner worden)

Maar nu juist deze aanpak zal, naast een hartelijke en warme ontvangst, óók bij de musici strakjes gaan leven en men vooral naar dat kleine, unieke podium in het natuurlijk prachtige Burgh-Haamstede wil afreizen.

Want Podium aan Schouwen staat voor een werelds programma met veel liefde & passie gemaakt door en voor liefhebbers van mooie muziek...

Jurgen (E-mail ) (URL) - 01-10-’24 11:41

Hallo Cyriel,
heb je dit stuk van Ben gedeeld met het FPK en ze om een reactie gevraagd?
grt Jaap Hengeveld

Jaap Hengeveld (E-mail ) - 02-10-’24 12:06

Dank voor deze uiterst deskundige analyse Ben. Ik hoop dat je gauw de gelegenheid krijgt om het veld met nieuwe energie en ideeën te bestoken.

Dick de Graaf (E-mail ) (URL) - 02-10-’24 15:18

Zoals gewoonlijk is Ben de enige die duidelijk de problemen kan verwoorden. De overheid heeft, niet alleen op cultureel gebied, geen idee wat er in de samenleving speelt en is de grootste concurrent geworden van ondernemend Nederland. Ooit was de overheid bedoeld om te faciliteren, maar afgelopen jaren is alles te gelde gemaakt. Woonrecht OV Communicatie Zorg en nu moet zelfs de lucht geld opbrengen.

Arthur Heuwekemeijer (E-mail ) (URL) - 04-10-’24 01:20

Ha,


Ik wild toch even reageren op dit stuk. Wat overigens een heel goed stuk is. Maar wat ik misschien mis in het stuk is dat een podium vaak een bedrijf is. Dat gaat natuurlijk regelmatig tegen artistieke waarden in.

Een bedrijf betekend vaak ook een begroting rond krijgen. En ik weet dat er dan soms keuzes worden gemaakt voor een minder goede artiest die veel kaarten verkoopt. Niet elke programmeur is hetzelfde. Maar als programmeur zoek je vaak een balans tussen kaart verkoop en spannend muziek. Wat spannende muziek is, is voor iedere programmeur wat anders. Programmeren is vaak ook een mix van eigen smaak, wat de programmeur denkt dat gaat werken, wat de programmeur denkt dat er belangrijk is en daarnaastt hangt het soms ook nog af in wat voor podium je programmeert. Niet elk genre werkt namelijk in elke zaal en op elke plek. Dus soms dicteert de soort zaal of de plek ook mede wat er geprogrammeert.

Daarnaast zijn er op jazz gebied natuurlijk verschillende versies van wat de programmeur als jazz beschouwd en zelfs wat het publiek als jazz beschouwd.

Het is een ingewikkelde discussie bovenstaande met heel veel nuances. Maar ik ben ook bang dat het toekomstige kabinet beleid hier niet in geld helpen. Minder geld betekend ook veiligere keuzes of denken in constructies waar de grote winst gevende concerten er voor zorgen dat de kleinere mogelijk blijven.

De kartelvorming herken ik zelf niet, maar ik weet ook niet precies wat er mee bedoeld wordt. Het is niet zo dat wij allemaal met elkaar afspreken wie of wat we gaan boeken. Wat er wel gebeurd is dat een agent soms meerdere podia tegelijk mailt. Het idee hier achter is dan bijvoorbeeld dat 4 gigs in Nederland goed verdeeld er voor zorgen dat er bepaalde kosten (zoals reiskosten minder worden). Dat wordt vaak alleen gedaan als die shows dan ook overal potentieel tickets verkopen.

Bij de meeste podia die ik ken is er wel een partagee deal. Dat betekend een garantie plus 80% na de break voor de artiest. Maar ik werk niet specifiek in een jazzpodium (althans zo zie ik het podium niet). Dat het soms een lastige verdeling is vind ik ook. Maar daar zitten ook wat meer nuances nog in dan hierboven beschreven.

Het zou ergens wel goed zijn als er eerlijke gesprekken ontstaan tussen de verschillende belanghebbenden. Dat kan veel meer begrip voor elkaar opbrengen, veel positiviteit maar soms ook eerlijkheid dat sommige zaken gewoon echt lastig zijn.

Een goed en interessant stuk!

Ik Heb zelf het gevoel dat er een belangrijke sleutel bij de overheid ligt en wat ze de cultuur waard vinden. En dat zal een lastige discussie worden in het huidige klimaat van zowel overheid als publiek opinie. Vandaar uit des te meer waardering voor iedereen die vecht voor wat hij belangrijk acht dat deze personen er zijn is van onschatbare waarde voor cultuur.

Ps. Laten we alleen proberen niet te veel op personen te schieten maar op inhoud en vanuit kracht ipv angst

guido (E-mail ) - 06-10-’24 22:52






Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen: