Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Saxofonist Ronnie Cuber (80) overleden

9 okt - De Amerikaanse baritonsaxofonist Ronnie Cuber is op 80-jarige leeftijd overleden. Cuber speelde met vele grootheden uit de jazz en pop en was in Nederland regelmatig te zien met een Nederlandse bezetting.Ronnie Cuber: 1941 - 2022.

Foto © Olga Beumer.


Bariton

Aan het begin van zijn carrière verwisselde Cuber de tenor- voor de baritonsaxofoon. In de tweede helft van de vorige eeuw speelde hij in de bands van onder meer Slide Hampton, Maynard Ferguson, Woody Herman, George Benson en zelfs bij Frank Zappa met wie Cuber te horen is op diens livealbum 'Zappa in New York'.

Fusion en pop
Cuber nam zo'n twintig albums onder eigen naam op. Behalve saxofoon bespeelde Cuber eveneens fluit en klarinet en maakte hij daarnaast uitstapjes naar de latin en fusion. Zo nam hij onder meer op met Eddie Palmieri, Joey DeFrancesco, Michael Formanek, Earl Klugh en Lonnie Liston Smith.

Popmuzikanten die gebruikmaakten van Cubers diensten waren niet de minsten, zoals B.B. King, Paul Simon, Eric Clapton en The J. Geils Band.Ronnie Cuber met Benjamin Herman bij het afscheidsconcert van Rein de Graaff in Bimhuis. Foto © Olga Beumer.Nederland

Pianist Rein de Graaff haalde Cuber meermaals naar Nederland. Zo was de saxofonist ook aanwezig op het afscheidsconcert van De Graaff in 2019 in het Bimhuis. Ook vormde Cuber een kwartet met Eric Ineke, Rob van Bavel en Marius Beets.


© Jazzenzo 2010