Fred Hersch & esperanza spalding - Alive at the Village Vanguard
CD-RECENSIE Fred Hersch & esperanza spalding - Alive at the Village Vanguard
bezetting: Fred Hersch piano; esperanza spalding zang
opgenomen: 19-21 oktober 2018, Village Vanguard, New York
uitgebracht: 6 januari 2023
label: Palmetto Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 67:34
website: fredhersch.com - songwrightsapothecarylab.com
door: Christel Meijer
Iconisch pianist Fred Hersch en grensverleggend jazzvocalist esperanza spalding – met opzet zonder hoofdletters – ontmoeten elkaar in oktober 2018 in de legendarische New Yorkse club The Village Vanguard. In bruisend samenspel grijpt het gouden duo terug op de wortels van Amerikaanse jazz, verrijkt met composities van Hersch en spaldings verhalende vocalises.
Beide muzikanten zijn op hun eigen manier innovators binnen de jazz. Hersch bracht vorig jaar samen met de Italiaanse trompettist Enrico Rava een intiem ECM-album uit, 'The Song is You' laverend tussen lyriek en avant-garde. Met haar jongste conceptuele project 'Songwrights Apothecary Lab' richt spalding – eveneens virtuoos contrabassist – zich met een eclectische songwriting-stijl op het helende aspect van muziek.
De twee explorateurs kunnen het goed met elkaar vinden op het podium. “Spelen met Fred voelt alsof we in de zandbak zitten,” zegt spalding. “...ik doe dingen die ik normaal nooit zou doen als ik met hem speel...” Met spitsvondige vocalises, onconventionele scats en speelse spoken word pakt spalding het publiek in. Hersch is aanwezig in zijn spel, met een rijkdom aan ideeën, een strak gepulseerde begeleiding en speelt met ritmiek.
Geïnspireerd op de eigenzinnige bebop van Thelonious Monk, verkent Hersch in 'Dream of Monk' werelden om de liedvorm heen, breekt eruit met vervreemdende dissonantie en keert terug naar het thema om de onverschrokken vocalist te laten schijnen. In een meesterlijke interpretatie van 'Evidence' eert het duo de beboppionier wederom.
Bovenal in Neal Hefti's 'Girl Talk' laat spalding een staaltje vertelkunst horen. De lachers op de hand, fungeert de interactie met de zaal als extra muziekelement. spalding voorziet Bobby Troups chauvinistische tekst van een feministisch perspectief. Met grote flair dient ze de tekstschrijver van repliek en onderwijst op vermakelijke wijze over de diepere betekenis achter ogenschijnlijk oppervlakkige vrouwenconversaties.
Tussen de enige twee ballads in, klinkt het opgewekte 'Loro' van Braziliaanse gitarist Egberto Gismonti: Hersch volgt de trefzekere vocalen in hoog tempo met voortstuwende kakofonie op toetsen. Het concert eindigt met het ontroerende 'A Wish', een compositie van Hersch met tekst van de Britse vocalist Norma Winstone. Een ontladend slot van een daverende ontmoeting tussen pianist, vocalist en publiek.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Dream of Monk.