Nik Bärtsch’ RONIN – Spin
CD-RECENSIE Nik Bärtsch’ RONIN – Spin
bezetting: Nik Bärtsch piano, keyboard; Sha altsaxofoon, basklarinet; Jeremias Keller basgitaar; Kaspar Rast drums
opgenomen: september 2023, Mazzive Sound Studio Bellmund, Zwitserland
uitgebracht: 29 november 2024
label: Ronin Rhythm Records / Challenge
aantal stukken: 5
tijdsduur: 58’26
website: nikbaertsch.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg
‘Spin’ is de negende release van Nik Bärtsch’ RONIN en verschijnt zes jaar na ‘Awase’. In 2020 kwam Bärtsch nog met het soloalbum ‘Entendre’. Intussen werd er flink gerepeteerd tijdens de wekelijkse ‘MONTAGS-concerten’ in de eigen EXIL-club in Zürich (in januari werd de duizend gepasseerd) en ging de band uitgebreid op tournee in Europa, Amerika en Azië. Met Jeremias Keller (1986) is er een nieuwe bassist aangetreden. Verder bestaat de band nog steeds uit medeoprichter drummer Kaspar Rast en rietblazer Sha.
Muzikale draai
Op ‘Spin’ klinkt RONIN vertrouwd en toch anders. De albumtitel verwijst naar de muzikale, mentale en sociale ‘spin’ of ‘draai’ die de band heeft gemaakt. Vanwege de inbreng van Keller en door invloeden van indie, postrock en ambient pop. De gewoonte om de muziek als genummerde modules te brengen is gebleven. Ook ‘Spin’ bevat langgerekte stukken waarop thema’s en grooves flink worden uitgewerkt. Ditmaal vijf composities die in totaal bijna een uur beslaan.
Om hun ontwikkeling te benadrukken combineerde Bärtsch in ‘Modul 70_51’ oud en nieuw materiaal en werden twee oude modules (14 en 23) in compleet nieuwe arrangementen en interpretaties opgenomen. Verder horen we twee gloednieuwe stukken: ‘Modul 66’ en ‘Modul 63’, waarmee het album opent. ‘Modul 66’ schreef Bärtsch voor zijn nieuwe bassist en wordt gedragen door diens zoemende en funky basgrooves. We horen diverse ritmewisselingen en verschillende ritmische patronen naast elkaar. Typisch RONIN dus, maar ook weer net even anders.
Meer nuance
Er is meer aandacht voor nuances en details. ‘Modul 63’ is een relatief rustige compositie vol raffinement met een hoofdrol voor Sha. Ook het begin van ‘Modul 70_51’, klinkt opvallend open. In het tweede, ‘oude’ gedeelte vindt dan de tempoversnelling plaats. Op ‘Modul 14’ (afkomstig van ‘Randori’ uit 2002) legt de band er ouderwets de zweep overheen. Met de altijd energieke drumpartijen van Rast bereiken ze de bekende trance-achtige dynamiek, maar het stuk bevat ook een ingehouden gedeelte. Over het hele album genomen is de minimalistische zenfunk minder dominant.
Sha drukt meer een stempel op de muziek dan vroeger. Zijn spel, op saxofoon en basklarinet, is gevarieerder en heeft meer emotionele zeggingskracht. Bärtsch gebruikt zijn keyboard voor krachtige, rockende accenten, maar op ‘Modul 23’ (van ‘Rea’ uit 2004) ook voor ruimtelijke partijen. De composities zijn stuk voor stuk een razendknap spel met harmonie en ritme, waarbij de band compacter en organischer klinkt dan ooit. ‘Spin’ is hun beste album tot nu toe. Binnenkort uitgebreid te bewonderen op de Nederlandse planken!
- Beluister 'Modul 66' via Bandcamp.
CONCERTEN:
04 12 De Oosterpoort, Groningen
05 12 Paradox, Tilburg
06 12 Tivoli Vredenburg, Utrecht
07 12 Lantaren Venster, Rotterdam
08 12 Bimhuis, Amsterdam